Cea de a patra reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013

In data de 1 octombrie 2010, s-a desfăşurat la Suceava cea de a patra reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare (CCM) al Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013, constituit din reprezentanţi de la nivel regional şi central (ministere, comitete de dezvoltare regionala, agentii de dezvoltare regională, autorităţi publice locale, etc) precum şi din observatori din partea societăţii civile, din cele trei ţări participante: România, Ucraina, Republica Moldova.
Programul are alocat de către Uniunea Europeană, prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat, un buget de 127 milioane EUR.

Scopul programului este ca, în contextul unor graniţe sigure, să stimuleze potenţialul de dezvoltare al zonei de frontieră, prin favorizarea contactelor între parteneri de pe ambele părţi ale graniţelor, pentru îmbunătăţirea situaţiei economico-sociale şi a mediului înconjurător.

Priorităţile stabilite de comun acord de către reprezentanţii celor trei state participante sunt:

– Prioritatea 1 Către o economie mai competitivă a zonei de frontieră

– Prioritatea 2 Mediu şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă

– Prioritatea 3 Promovarea activităţilor “people to people”

Ca rezultat al primului apel de propuneri de proiecte au fost primite un număr total de 422 proiecte din cele trei ţări participante, din care 266 proiecte au fost depuse pentru priorităţile 1 şi 2, iar 156 proiecte au fost depuse pentru prioritatea 3.

În cadrul reuniunii CCM din data de 1 Octombrie 2010 a fosta aprobată lista proiectelor care vor primi finanţare în cadrul Priorităţii 3 – Promovarea activităţilor „People to people”. De asemenea, Comitetul Comun de Monitorizare a decis suplimentarea sumei alocate celei de a treia priorităţi a programului de la 5 milioane de euro la 7,6 milioane de euro, lista aprobată de către CCM incluzând un număr total de 62 de proiecte. Acestă listă urmează a fi transmisă şi Comisiei Europene pentru verificarea eventualelor suprapuneri cu alte programe şi evitarea dublei finanţări.

De asemenea, în cadrul şedinţei, membrii Comitetului Comun de Monitorizare au dezbatut şi agreat elementele de bază din ghidul solicitantului pentru cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte.