Curriculumul școlar și programa școlară de la clasele V-VIII vor fi din nou schimbate. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care într-un interviu pentru Adevărul a declarat că a și vorbit cu specialiștii de la Institutul de Ştiinţe ale Educației.
Pentru a patra oară ministru, Ecaterina Andronescu anunță aceste modificări la doar 2 ani după ce alt ministru al Educației a schimbat deja programele școlare de gimnaziu.
Ministrul nu a explicat ce se întâmplă cu elevii de clasele a V-a și a VI-a, care au experimentat toate modificările din ultimii ani: au debutat cu clasa pregătitoare, au învățat după un curriculum nou în fiecare an, au cunoscut toate întârzierile anuale la manualele școlare, au învățat după fișe, după compendiul lui Liviu Pop (în lipsa manualelor), iar anul acesta după manualele unice ale editurii statului. Anul viitor, ei ar trebui să învețe după programa școlară deja schimbată de Minister, care este în conformitate cu ce au făcut la clasă în primii doi ani de gimnaziu.
„Am avut o întâlnire cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi sper să mă sprijine ca să facem o programă profesionistă. La ciclul primar, se pare că am reuşit să facem o programă suficient de echilibrată şi este apreciată de foarte mulţi oameni, inclusiv de cei care se uită din afară la sistemul românesc de învăţământ. Dacă vom reuşi să facem asta şi la gimnaziu şi, ulterior, la liceu cred că este un lucru pozitiv”, a spus Ecaterina Andronescu pentru Adevărul.
Întrebată dacă va schimba planurile-cadru pentru gimnaziu și liceu, Ecaterina Andronescu a răspuns: „În mod categoric, da. Trebuie să aducem programul la 25 de ore pe săptămână. A fost aşa în mandatele mele anterioare. N-am înţeles de ce a crescut numărul de ore, pentru că unui copil la 11 ani îi e greu să facă faţă unui program de 32-34 de ore pe săptămână. Care este rezultatul? Îl antagonizăm pe elev faţă de şcoală. Aceasta devine o instituţie pe care el n-o mai vrea, iar asta nu aduce un beneficiu acumulărilor pe care el trebuie să le facă”.
„În primul rând, insuccesul acesta de la clasa a VIII-a m-a dus cu gândul că e posibil ca elevii să nu facă faţă programei. Şi-atunci, poate cu înţelepciune, trebuie să ne uităm la programă şi să scoatem din ea ceea ce îl împovărează pe elev”, a adăugat Andronescu, pentru Adevărul.
Programa școlară de gimnaziu a fost modificată în 2017, Ministerul Educației a aprobat noi programe și curriculumuri pentru clasele V-VIII, care nici nu au apucat să fie aplicate tuturor anilor gimnaziali.
Concret, la clasa a V-a elevii au învățat după programă școlară nouă în anul școlar 2017-2018, apoi programa nouă s-a aplicat la clasa a VI-a chiar anul acesta școlar, urmând ca elevilor să li se schimbe conținuturile progresiv, pe măsură ce trec într-un nou an școlar până la finalizarea gimnaziului, în 2020-2021.
Sursa: RomaniaTV