Senatorul Marcu acuza Banca Nationala a Romaniei ca patroneaza camataria

Senatorul social democrat Gheorghe Marcu a facut, luni, o declaratie politica in Parlamernt, in care acuza Banca Nationala a Romaniei ca sustine politicile paguboase ale bancilor comerciale in raport cu clientii. Iata continutul declaratiei:

"Declaratia mea politica intitulata “Camataria patronata de Banca Nationala a Romaniei” vine ca o  reactie la comentariul facut de oficialul BNR – Nicolae Cinteza –  cu privire la efectele aplicarii OUG 50/2010 in care afirma urmatoarele: “Bancile asteapta ca unele prevederi sa le solicite reglementatorului, adica statului roman. Institutiile statului nu ar trebui sa se implice in asa ceva. Este aberant.

Fata de remarca precizata sunt citeva intrebari la care trebuie gasite si raspunsuri. Cum nu trebuie ca institutile statului sa se implice in asa ceva?  Care sunt obigatiile BNR-ului? Cine abereaza de fapt?

Amintim distinsului oficial ca in conformitate cu prevederile legilor romanesti  una din principalele atributii ale  BNR il reprezinta autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutilor de credit, promovarea si monitorizarea bunei functionari a sistemelor de plati pentru asigurarea stabilitatii financiare. In acelasi timp amintita institutie trebuie sa apere interesele statului roman si indirect  interesele cetatenilor Romaniei.  

Cu o indiferenta sau complicitate plasata in zona  nisipurilor miscatoare si cu o atitudinea pasiva din partea celor care trebuiau sa aibe o atitudine clara si realista am externalizat sistemul bancar, externalizind practic “singele economiei romanesti “. Astfel pentru circa 5 miliarde euro am instrainat zeci de miliarde euro,iar acum pentru a raspunde nevoilor sociale tot mai acute suntem constrinsi sa apelam la imprumuturi.

Nemaiavind lichiditati, cu naivitate si incompetenta din partea unora dar cu rechinism din partea altora, si avind acordul marilor maestri ai pietelor financiare internationale, statul roman a fost pus sa ia credite de aproximativ 20 miliarde euro, din care circa 17 miliarde euro au fost si vor fi folositi pentru capitalizarea bancilor cu capital strain din Romania. Sunt banii nostri? Nu. Noi vom rambursa acest imprumut? Da. Un lucru este cert: imprumutul va fi platit de romanul onest si cinstit cu complicitatea si ipocrizia asa –zisului roman destept.

Tot pentru oficiali BNR, precizez ca institutia in care activeaza este parte componenta al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara, si au obligatia sa conlucreze cu celelalte autoritati pentru reglementarea, supravegerea si controlul pietelor componente ale sistemului fiscal.

OUG 50/2010,  reprezinta practic transpunerea Directivei 48/ 2008 a Comisiei Europene,- cea care  reglementeaza contractele de credit pentru consumatori in arealul Uniunii Europene.  Aceasta directiva trebuia implementata in legislatia romaneasca pina in data de 11 iunie 2010. Oare si actele normative emise de institutiile europene sunt aberante? 

Potrivit datelor statistice , aproximativ 4,5 milioane persoane au cel putin un credit, numarul lor depasind numarul  total de salariati. Fiind aceasta situatie nu putem sa fim indiferenti de  modul cum sunt tratati cetateni romani  in relatia cu bancile privind creditele bancare. Actul normativ stabileste criterii de bun simt, privind drepturile clientilor bancari de a sti ce platesc de a-si cunoaste comisioanele si de a avea acces la formulele de calcul ale dobinzilor.Aceiasi atitudine de sprijin pentru cetatenii lor am remarcat-o si in celelate state, membre ale Uniunii Europene.

Sunt revoltat de  opinile  partinitoare ale unor oficiali din BNR  care fac dificila separatia dintre loialitatea lor fata de   statul roman  si implicit fata de cetatenii Romaniei si acea ipocrizie a purtatorilor de gulere albe atit de des utilizata in domeniul bancar, motiv pentru care am intitulat aceasta declaratie simplu “ camataria patronata de BNR”