Sfaturi de la pompieri pentru sărbători de iarnă fără incendii

Sărbătorile de iarnă reprezintă momentele magice ce reunesc familiile în jurul unui simbol: bradul de Crăciun. Aceste momente rămân permanent în amintirea noastră ca unele dintre cele mai fericite clipe petrecute alături de cei dragi. Pentru a nu acoperi clinchetul clopoţeilor cu zgomotul produs de sirenele maşinilor de pompieri, vă rugăm să daţi dovadă de responsabilitate, înţelegere şi foarte mare atenţie.

Vacanţa şi sărbătorile de iarnă trebuie să fie prilej de bucurie, iar amintirea acestor clipe să nu fie umbrită de tragedii, motiv pentru care I.S.U. Botoşani vă recomandă:

          Nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun (sau în apropierea acestuia). Indiferent că este natural sau artificial, acesta se poate aprinde rapid conducând la incendierea locuinţei!

          Nu utilizaţi instalaţii/decoraţiunile electrice cu defecţiuni sau improvizaţii! Puteţi provoca astfel un incendiu.

          Nu solicitaţi excesiv instalaţia electrică prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice a căror putere însumată poate depăşi puterea instalaţiei electrice a locuinţei dumneavoastră.

          Nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură:sobe, calorifere sau alte mijloace de încălzire!

          Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile!

          Nu amplasaţi materiale combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură! Nu lăsaţi sobele cu focul aprins când părăsiţi locuinţa sau înainte de culcare!

          Decuplaţi aparatele electrice de încălzire la plecarea din locuinţă sau înainte de a adormi!

          Se interzice copiilor jocul cu petarde, artificii sau alte tipuri de pocnitori artizanale!

În spaţiile de preparare a hranei se interzice cu desăvârşire:

– folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supraveghere şi fără respectarea instrucţiunilor specifice de utilizare şi apărare împotriva incendiilor;

– depozitarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat – GPL, altele decât cele aflate în uz;

– prelingerea grăsimilor din tăvi, utilizarea vaselor umplute peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora;

– lăsarea produselor alimentare/culinare, care prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, alcool, în apropierea sau pe sursele de aprindere;

– curăţarea hotelor prin ardere.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a dispus pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă măsuri de creştere a capacităţii operaţionale pentru gestionarea unor eventuale situaţii de urgenţă,  prin suplimentarea persoanelor din serviciul operativ.

Sursa: comunicat ISU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *