Soldul creditelor aflate in derulare la finele lunii august s-a ridicat la 209,12 miliarde de lei, inregistrand o usoara crestere comparativ cu nivelul de la sfarsitul lunii precedente, de 207,94 miliarde de lei.
Valoarea creditelor cu intarzieri la plata mai mari de o zi a crescut in luna august cu 6,9%, la 14,36 miliarde de lei, nivelul acestora reprezentand 6,86% din totalul imprumuturilor aflate in derulare. La finele anului trecut, ponderea restantelor in total credite in lei se ridica la 5,6%.
Potrivit datelor publicate de Banca Nationala, imprumuturile restante in valuta, exprimate in lei, insumau la finele lui august 7,29 miliarde de lei, in crestere cu 8,9% fata de luna precedenta, in contextul in care leul s-a depreciat cu 0,3% in raport cu moneda unica. Rata neperformantei in acest caz a urcat cu 2,5 puncte procentuale peste nivelul din decembrie 2009, la 5,57%. In iulie, ponderea creditelor restante in total credite in valuta a fost de 5,18%.
Datele BNR indica pentru Bucuresti aceeasi rata a neperformantei la valuta similara cu media pe tara. In acelasi timp, cele mai ridicate valori ale restantelor in moneda straina inregistreaza sucursalele bancare din Ialomita – 17,8%, Galati – 9,51% si Salaj – 8,21%.
Creditele in lei cu intarzieri de cel putin o zi au continuat sa creasca si ele in luna august, cu 4,7%, la 7,07 miliarde de lei, dupa ce in iulie au crescut cu 4,6% fata de iunie, la 6,75 miliarde de lei.
Valoarea imprumuturilor in lei cu restante reprezinta 9% din totalul creditelor acordate in moneda nationala, ponderea urcand de la 8,57% in luna iulie.
Datele BNR indica, pentru Capitala, o rata a neperformantei imprumuturilor in lei mai mica decat media pe tara, de 7,6%. Cel mai ridicat nivel al restantelor se inregistreaza in Bistrita-Nasaud, unde o cincime din imprumuturile in lei cumuleaza intarzieri mai mari de o zi. In acelasi timp, in Botosani neperformanta a atins 14%, iar in Alba 11,4%