Intervenţie chirurgicală în premieră realizată la Botoşani de o echipă de medici ortopezi. Aceştia au realizat săptămâna aceasta două operaţii de fracturi de bazin la doi bărbaţi de 59, respectiv 74 de ani. O astfel de operaţie mai este făcută în prezent de un medic din Timişoara şi un altul din Bucureşti.
Cei doi bărbaţi au suferit accidente casnice cu fracturi extrem de grave la nivelul oaselor bazinului. Unul a căzut dintr-un copac, iar celălalt de pe scară fracturile suferite punând în pericol mobilitatea acestora. Dacă până acum medicii optau pentru o imobilizare a bazinului pe o perioadă îndelungată şi reducerea fracturilor prin intervenţii mai simple dar nu la fel de benefice, acum, o echipă de chirurgi, coordonată de şeful Secţiei de ortopedie, medicul Radu Malancea, au intervenit chirugical chiar la bazin. Prima intervenţie a fost realizată luni, iar a doua miercuri.
„Am introdus chirurgia fracturilor de bazin, pentru care am fost şi am făcut cursuri în străinătate pentru atestat şi pentru perfecţionarea tehnicilor chirurgicale ale bazinului care sunt de o complexitate deosebită şi care sunt pentru chirurgi antrenaţi şi cu o oarecare experienţă. Mă bucur că am putut să facem şi în Botoşani aceste tehnici chirurgicale, deoarece am văzut de-a lungul carierei mele o serie de bolnavi care au rămas cu tulburări de mers, de statică în urma neoperării fracturilor de bazin şi care în România, din păcate, sunt puţine centre care au curajul să opereze aceste tipuri de fractură”, a precizat medicul Radu Malancea.
El spune că riscurile într-o astfel de intervenţie sunt destul de mari. Operaţiile au durat în medie patru ore şi au fost destul de dificile. Intervenţiile au fost un adevărat succes, cei doi pacienţi fiind acum în perioada de recuperare.
„Sunt mai multe modalităţi de abordare a fracturilor de acest gen, dar în oricare, incizia pe care trebuie să o facem este de minim 40 de centimetri, iar riscurile sunt destul de mari. Am decis să operăm cazuri care au într-adevăr nevoie de funcţionalitatea membrelor, şi nu să ne luăm după vârsta pacientului. Noi operăm după vârsta biologică şi încercăm să ajutăm cât mai mult oamenii activi. Pacienţii au mers foarte bine şi sunt foarte mulţumit atât de rezultate cât şi de performanţa secţiei de ortopedie din Spitalul Judeţean”, a adăugat medicul Radu Malancea.
El spune că astfel de intervenţii mai sunt făcute de un specialist din Bucureşti şi unul din Timişoara. Malancea mai spune că pentru dânsul o astfel de operaţie poate fi considerată examenul de maturitate al unui ortoped traumatolog. Cei doi pacienţi se vor recupera în maxim două luni