Executivul a adoptat, în cadrul şedinţei de luni, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, a anunţat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş.
Ministrul Muncii a precizat că modificările aduse legislaţiei în vigoare sunt necesare ca urmare a suspiciunilor existente privind certificatele de încadrare în grad de handicap şi a condiţiilor în care acestea au fost eliberate. Ioan Botiş a explicat că au fost derulate acţiuni de verificare a 140.000 de dosare de încadrare în grad de handicap, din totalul de 550.000 de dosare, şi s-a constatat că 35.000 de cazuri prezentau suspiciuni.
„Sunt persoane cu atestat de nevăzător care aveau permis de conducere”, a exemplificat ministrul.
Noul act normativ adoptat astăzi propune reglementarea procesului de reevaluare a persoanelor cu handicap, extinderea sferei de competenţă a Comisiei Superioare – cu activitate decizională în soluţionarea contestaţiilor la certificatele de încadrare în grad şi tip de handicap, emise de comisiile de evaluare judeţene sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti -, prin diversificarea atribuţiilor, mai ales pe segmentul reevaluării persoanelor cu handicap.
„Noi ne orientăm doar spre acele cazuri care prezintă suspiciuni, şi pentru a rezolva aceste cazuri în cadrul Legii 448 am introdus o modificare prin care înfiinţăm comisii de reevaluare a acestor cazuri, unde există suspiciuni. Aceste comisii vor fi întocmite la nivel central şi vor fi mobile. În lista persoanelor care vor face parte din aceste comisii – şi aici mă refer doar la medici – se vor regăsi specialişti din toată ţara. Prin extragere vom forma comisii de câtre 2-5 persoane, iar aceste comisii se vor deplasa în fiecare judeţ şi vor evalua sau reevalua fiecare dosar care a fost supus acestui proces” a explicat ministrul Muncii.
Ioan Botiş a declarat că “ideea pentru care am venit cu această comisie de reevaluare a fost legată de faptul că nu putem trimite acelaşi dosar la aceeaşi comisie care a făcut evaluarea iniţială, astfel încât să avem un alt control al procesului şi acest control să vină din partea altei comisii”.
De asemenea, ordonanţa de urgenţă mai prevede introducerea acţiunii de suspendare a dreptului la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale, până la încheierea procesului de reevaluare, ca urmare a recomandărilor cuprinse în documentele întocmite în urma unor acţiuni de control, anularea încadrării în grad şi tip de handicap pentru persoanele adulte cu handicap, dacă în urma reevaluării nu se menţine încadrarea în grad de handicap, precum şi intrpducerea de sancţiuni în cazurile în care certificatele de încadrare în grad de handicap au fost acordate nejustificat.
Ioan Botiş a precizat că ministerul apreciază că numărul beneficiarilor de ajutoare va scădea cu aproximativ 55.000 (10%) odată cu scoaterea din sistem a persoanelor încadrate necorespunzător. “Vom continua să verificăm toate cele 550.000 de dosare ale persoanelor cu handicap grav şi accentuat şi în perioada următoare vom face informări regulate legate de stadiul în care ne aflăm cu aceste verificări”, a mai declarat ministrul Muncii.