Scandal monstru declanșat într-un cartier din municipiul Botoşani din cauza unei firme care vrea, cu orice preţ, construirea un complex comercial în zona respectivă.
Locuitorii de la casele de pe Bulevardul Mihai Eminescu și de pe Petru Rareș se opun unei inițiative venite din partea unei firme private, Semnal SRL, de a construi un hipermarket pe Bulevardul Mihai Eminescu 121- 125, considerând că această construcție contravine legii.
Deși Primăria Botoșani a emis certificatul de urbanism 622/20 august 2018, prin care se emite aviz negativ pentru deschiderea unui hipermarket cu parcare și căi de acces pe terenul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, proprietarul amplasamentului a solicitat administrației locale un nou certificat pe același subiect.
Asociația EMA- Ecologic- Mediu- Ambient, cea care reprezintă interesele populației din cartierul respectiv și care luptă pentru păstrarea zonei de case, consideră că noua solicitare către Primărie este o formă de presiune atât față de proprietarii de case, cât și față de autoritatea publică locală, în condițiile în care municipalitatea s-a pronunțat deja în acest caz.
„Legea este foarte clară. În acea zonă nu pot fi construite decât case. Nu știu ce nu este clar și nu știu de ce proprietarul terenului încearcă să ignore legea. Funcțiunea dominantă a zonei nu poate fi schimbată, iar terenul de acolo nu poate fi folosit decât pentru case individuale. Restul sunt discuții… Orice ar face proprietarul terenului, nu poate schimba funcțiunea domunantă”, a declarat unul dintre membrii Asociației EMA, care locuiește în zonă.
Vă reaminim că pe 29 august 2018, Primăria a emis un certificat de urbanism în care se arată că acel centru comercial nu poate fi construit „motivat de faptul că traficul intens din zonă și expresia arhitecturală a unui complex comercial nu corespund cu importanța amplasamentului, la intersecția a două artere importante de circulație: Bulevardul Mihai Eminescu și strada Petru Rareș și nu corespund cu funcțiunea dominantă a zonei și produce disconfort locuitorilor din zonă”.
„Oamenii sunt revoltați, fiindcă le sunt afectate negativ liniștea și viața lor ca locuitori ai zonei. Se produce îndesire de oameni și autovehicule, aglomerare, zgomote, poluare intensă, trafic intens, care conduc la scăderea calității vieții proprietarilor de locuințe individuale din zonă și, implicit, la scăderea prețului proprietăților”, spune un alt membru al EMA, care spune că un astfel de complex comercial nu se mai justifică atâta timp cât a fost emisă deja autorizație de construcție pentru un alt hipermarket pe terenul din spatele benzinăriei Socar de pe Bulevardul Mihai Eminescu, iar cele două supermarketuri din zonă, Ovisim și Carrefour nu funcționează la capacitate maximă.
„Am cumpărat o locuință la un preț destul de mare, iar acum sunt forțată să suport disconfortul ce se creează cu aglomerarea de mașini și oameni”, spune un alt locuitor din zonă, care acuză construirea ilegală a unui bloc de locuințe în zona respectivă, de către aceeași firmă.
De altfel, Asociația EMA- Ecologic- Mediu- Ambient, asociaţie care a înaintat un document oficial către conducerea retailerului care vrea să construiască centrul comercial, Lidl România, dar și către Avocatul Poporului.
Proprietarii terenului au vrut în anii precedenți să construiască în zona respectivă și mai multe blocuri, însă nu au primit autorizație de construcție ca urmare a opoziției locuitorilor de pe Bulevardul Mihai Eminescu, Calea Națională și Petru Rareș.