In ultimele luni specialistii s-au confruntat cu o crestere alarmanta de cazuri de infectie cu HIV, unul din acestea lasandu-i fara cuvinte. Un barbat de 35 de ani, care a iesit pozitiv la testul efectuat de medici, a spus ca s-a imbolnavit de bunavoie. Motivul, logodnica primea pensie pentru aceasta afectiune, precum si o alocatie de hrana de aproape 400 de lei. Pensia in acest caz se stabileste in functie de contributia la asigurarile sociale, dar si de gravitatea bolii. „De ce sa nu primesc si eu pensie?", a fost intrebarea care i-a lasat fara raspuns pe medici. De altfel, atat botosaneanul cat si logodnica beneficiasera de ore de consiliere in care specialistii le-au explicat riscurile la care se expun.
Ingrijorator este faptul ca in perioada verii au intrat in evidente 10 cazuri de infectie cu HIV. Unul dintre acestea este unul al unei prostituate. „Tanara a primit, ca toti ceilalti, tratament si consiliere si a spus ca va fi atenta", a declarat Mihaela Miler, director medical la Spitalul Judetean.
Ancheta dupa un caz de deces
Luna trecuta nu mai putin de patru persoane au intrat in baza de date dupa ce au fost confirmate cu prezenta virusului HIV. Din nefericire, una dintre ele a decedat la scurt timp dupa confirmarea bolii. Acum intreaga familie este testata de medicii specialisti, iar Compartimentul de epidemiologie de la Directia de Sanatate Publica a inceput o ancheta de amploare in acest caz, fiind vorba de o persoana ale carei rude sunt cadre sanitare, iar ea insasi a fost supusa unei cezariene in perioada de seropozitivitate.
Din cauza numarului mare de persoane care au intrat in sistem intr-o perioada de timp relativ scurta, reprezentantii Casei de Sanatate vor trebui sa solicite de la Bucuresti suplimentarea bugetului pentru ultimele patru luni din an pentru a putea asigura tratamentul tuturor bolnavilor. Potrivit statisticilor, anul acesta a fost depasita si bariera psihologica de 200 de cazuri de pacienti seropozitivi care se afla in tratament la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean.
Pericol ignorat de adulti
Pentru stoparea numarului de imbolnaviri la nivel national statul roman a beneficiat de o sponsorizare oferita de Islanda, Liechtenstein si Norvegia. „Scopul programului a fost de a-i face pe tineri sa constientizeze responsabilitatile pe care le au fata de sine si fata de cei din jurul lor, sa ii ajute sa-si descopere valorile personale, calitatile si limitele", a precizat Angelica Straticiuc, coordonatorul Fundatiei „Tineri pentru Tineri". Din pacate insa, de aceasta data cei imbolnaviti au fost in totalitate adulti, dovada ca inca informatia nu ajunge in toate mediile. „Sunt oameni care ar da toti banii din lume sa scape de aceasta afectiune crunta, iar altii chiar fac totul sa o capete. Cu toate ca au fost informati, au fost consiliati, unii aleg acest fapt din cauza situatiei financiare. Perspectiva de a castiga niste bani nemunciti li se pare mai atractiva decat pretul pe care il platesc pentru aceasta afectiune si din pacate nu le putem face nimic", a precizat Carmen Alexa, presedintele Asociatiei „Tereza" din Botosani.
Ea spune ca o alta cauza este si lipsa de educatie, in judet existand persoane care consuma frecvent bauturi alcoolice si intretin raporturi sexuale intamplatoare, riscand astfel sa devina un adevarat pericol pentru cei din jur.