Politisti batuti la serviciu

15 cazuri de ultraj au fost inregistrate la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani in prima jumatate a acestui an, cu doua mai multe fata de perioada similara din 2009.
 
Patru agresori trimisi in judecata
Potrivit procurorilor, pana acum s-au intocmit doua rechizitorii, patru inculpati fiind deja trimisi in judecata. In trei cazuri s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala, iar in alte patru cazuri, procurorii au decis neinceperea urmaririi penale. In primele sase luni din 2009 au fost 13 cauze de ultraj de solutionat din care patru solutionate, doua rechizitorii intocmite si doua persoane trimise in judecata, una cu propunere de arestare preventiva. In afara celor 15 cazuri de ultraj inregistrate in acest an pana la data de 30 iunie, intre timp au mai aparut si alte fapte de acest gen. In ultimele doua saptamani doi politisti au fost agresati in timpul misiunilor pe care le executau, unul dintre ei fiind chiar internat in spital ca urmare a loviturilor primite.
 
Piramida nazala fracturata la Vorniceni
Pe 11 august politistii botosaneni au fost solicitati sa intervina pentru a aplana un conflict izbucnit in zona Pietei Centrale, intre doi barbati. In timp ce un echipaj de politie a intervenit pentru linistirea spiritelor fiul unuia dintre protagonistii scandalului l-a lovit cu intentie pe unul dintre politistii. Cel de al doilea caz de ultraj s-a inregistrat o zi mai tarziu, cand agentul postului de Politie Vorniceni a ajuns la spital ca urmare a loviturilor incasate de la un barbat de 33 de ani. Politistul a fost solicitat sa intervina deoarece un barbat din localitate si-a batut concubina si ameninta ca isi omoara copilul de numai trei luni. In timpul interventiei, politistul a fost lovit cu pumnul si apoi cu capul in zona fetei, acesta ajungand ulterior la Spitalul Judetean unde a fost internat pe sectia de ORL, diagnosticul fiind fractura de piramida nazala.

Ar trebui sa dea dovada de mai multa fermitate”

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani care ancheteaza astfel de cazuri spun ca politistii ar trebui sa fie mult mai fermi si chiar sa foloseasca armamentul din dotare atunci cand este cazul pentru a nu ajunge in situatia de a fi agresati de catre infractori. „In raza judetului Botosani, in ultimul an am inregistrat o recrudescenta a actiunilor de ultraj, in special ultraj impotriva functionarilor publici si a functionarilor publici cu statut special si aici ma refer strict la politisti. Din punctul meu de vedere, cel putin in cazul acestei categorii profesionale cred ca ar trebui sa dea dovada de mai multa fermitate in reactiile impotriva celor care isi permit sa loveasca sau sa ultragieze politistii. Inclusiv daca este nevoie, in situatiile limita politistii ar trebui sa faca uz de arma cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare. Regulamentele interne si legea ii protejeaza de o eventuala raspundere penala in masura in care uzeaza de arma”, a spus Cristian Popovici, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.
 
„Au fost cazuri in care s-a facut uz de arma”

Cat priveste uzul de arma, Viorel Serbanoiu, seful Inspectoratului Judetean de Politie ne-a spus ca nu neaparat exista o retinere a politistilor ci sunt situatii in care este imposibil de folosit pistolul din dotare. „Au fost cazuri in care s-a facut uz de arma si in judetul Botosani. Poate inca mai exista o retinere din partea unor politisti, dar daca respecta toti pasii procedurali nu este absolut nicio problema. Se fac anumite verificari asa cum este si normal, dar nu mai este la fel ca in urma cu cativa ani. Cat priveste ultimele doua cazuri, nu stiu daca se impunea sa se fac uz de arma. La incidentul din Piata Centrala nu era cazul, iar la cel de la Vorniceni, agresorul era cu copilul in brate si era riscant sa se faca uz de arma”, a spus Viorel Serbanoiu, inspector sef IPJ Botosani.