Românii ar putea plăti acelaşi preţ la întreţinere, în această iarnă. Grupul de lucru interministerial, constituit pentru a scăpa populaţia de creşterea costului termoficării, va propune Guvernului amânarea aplicării normelor care ar arunca în aer preţul întreţinerii, cel puţin până în martie.
Recent, premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor implicaţi ca, în termen de maximum zece zile, până pe 19 august, să îi prezinte un raport privind variantele de subvenţii la energia termică furnizată în sistem centralizat pentru populaţie.
Potrivit ziarului Gândul, Raportul va fi elaborat de către un comitet interministerial, din care fac parte miniştrii Economiei, Muncii, Administraţiei, Mediului, precum şi oficiali ai Ministerului Finanţelor şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Populaţia ar putea scăpa, deci, într-o primă fază, de creşterea bruscă a preţului termoficării. Potrivit calculelor făcute de preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă, la iarnă, pentru un apartament standard, două camere locuit de trei persoane, situat într-un bloc necontorizat, numai pentru apă caldă şi căldură se va plăti în medie lunar câte 797 de lei de către locuitorii din Mangalia, câte 790 de lei de către locuitorii din Buzău, câte 714 lei de către cei din Botoşani sau câte 578 de lei de către craioveni. Cele mai mici facturi le vor avea locuitorii din Constanţa, câte 363 de lei lunar, urmaţi de cei din Ploieşti cu câte 403 lei lunar sau de cei din Bacău cu 405 lei lunar. La Timişoara, preţul plătit pentru o gigacalorie va creşte cu 178%, la Târgu-Mureş cu 169%, iar la Botoşani cu 220%.