Parlamentarul PSD Marius Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a declarat joi, că a intrat deja în vigoare o modificare legislativă care le va permite întreprinzătorilor să își încaseze trimestrial dividendele din profitul realizat de societățile comerciale în care sunt asociați sau acționari. Anterior noii legi, dividendele puteau fi încasate doar după întocmirea și aprobarea situațiilor financiare anuale.
„Este o măsură benefică atât pentru întreprinzători, cât și pentru stat. În primul rând, întreprinzătorii vor avea acces mai rapid la roadele muncii lor și vor putea folosi profitul care li se cuvine. Apoi, statul câștigă pentru că va încasa impozitul din dividende și în cursul anului fiscal. Nu în ultimul rând, câștigă economia, pentru că banii reprezentând profiturile companiilor nu mai stau în conturi până la terminarea anului fiscal, ci sunt introduși în circuitul economic, contribuind la creșterea economică, a lichidităților și, implicit, la creșterea veniturilor bugetare”, a explicat Marius Budăi.
Potrivit noilor prevederi legale, ce se regăsesc în Legea nr. 163/2018, intrată deja în vigoare, acționarii sau asociații unei companii vor putea opta pentru repartizarea trimestrială a profitului, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului net înregistrat trimestrial. Regularizarea sumelor repartizate trimestrial va avea loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, cu obligația acționarilor de a restitui în maxim 60 de zile eventualele sume distribuite în plus în cursul exercițiului financiar.
„Se termină astfel cu ipocrizia și cu toate acele metode utilizate pe scară largă de întreprinzători, pentru a ocoli legea, astfel încât să poată scoate banii care li se cuvin din propria firmă înainte de încheierea anului fiscal. Interdicția ca acționarii să nu poată folosi profiturile pentru care au muncit, decât după încheierea anului, nu avea nicio justificare economică. Acum aceste operațiuni devin transparente și perfect legale. Scoatem la lumină toți acești bani, care devin disponibili și pot intra în circuitul economic, accelerând dezvoltarea”, a mai declarat președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.