Medici terorizati de bolnavii inchipuiti

Cel mai greu incercate sunt cadrele medicale de la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU), unde unii pacienti au ajuns si de cate 60 de ori pe an, desi nu aveau nimic. "Sunt pacienti care cunosc linia de garda, cunosc medicii din spital, stiu exact turele si vin ca la abonament. Dupa ce il epuizeaza pe unul pentru fel de fel de diagnostice si investigatii, il urmaresc pe celalalt si il «ucid» si pe acesta cu 10-12 consultatii, dupa care trec la urmatorul medic", a povestit Gheorghe Apetroaie, director interimar al Directiei de Sanatate Publica (DSP).

Daca pana nu demult astfel de pacienti erau o raritate, acum sunt si doi-trei intr-o zi. "Solicita analize complete, iar noi nu putem suporta din punct de vedere financiar efectuarea acestora la atatia pacienti, mai ales cand vedem ca a avut aceleasi analize efectuate in urma cu o saptamana", a spus un medic din Urgente. Un astfel de pacient, un barbat de 75 de ani, le-a spus medicilor ca a suferit un puseu de hipertensiune, acuzand dureri in piept. Dupa ce aparatele i-au indicat o tensiune buna si-a schimbat boala. "A fost poftit pe hol sa astepte pentru a fi vazut de un medic, desi tensiunea era perfecta. Cand a intrat din nou, a spus ca pe el il dor rinichii si are nevoie de o ecografie", a spus un asistent din cadrul UPU.

Spitale luate la rand de ipohondri

Un alt caz a fost al unei femei de 50 de ani care a venit de opt ori intr-o saptamana, cerandu-le medicilor tot felul de investigatii pentru ca sunetele scoase de intestine in timpul digestiei i se pareau anormale. "Dupa ce a stresat personalul ca are cancer la intestine, ulcer sau alte disfunctii de acest fel, a ajuns la concluzia ca este insarcinata si a mers la Maternitate", a relatat un alt angajat al UPU. Poate cei de acolo au lamurit-o, ca nu a mai venit la noi. Mai potrivit pentru acesti pacienti este un examen psihiatric, insa de multe ori, desi este recomandata, investigatia este complet ignorata de pacient.

Seful DSP spune ca o solutie in cazul acestor persoane ar fi impunerea unei taxe pentru depasirea unui anumit numar de prezentari la UPU.

Refugiu gasit in boala

Ipohondria este o tulburare nevrotica, oamenii incercand sa fuga de problemele cotidiene refugiindu-se in boala. "Aceasta boala se manifesta sub trei forme: simulantii, cei care joaca rolul unui bolnav pentru a-si atinge un scop, cei care se cred bolnavi si cei care au tendinta de a exagera in privinta unei boli pe care o au", a precizat profesor doctor Nicolae Vlad, managerul Spitalului de Psihiatrie. Cei mai multi dintre ipohondri sunt batranii care se simt singuri, femeile neglijate, copiii fara parinti si cei cu o situatie materiala precara. "Fiecare om trebuie sa-si satisfaca trei nevoi pentru a trai: afectivitatea, valorizarea sociala si securitatea. Unii nu au parte de toate astea decat in spital si de aceea se cred bolnavi. Este un mecanism inconstient si, chiar daca in urma consultatiilor nu li se gaseste nicio boala organica, ei cred ca aceasta exista si peste cateva zile ajung din nou la spital", a mai spus medicul psihiatru. Medicii au dat ca exemplu cazul unui copil care ajunsese sa mimeze crize de astm doar pentru a ajunge la spital si a beneficia de atentia parintilor.

Ipohondria, in termeni medicali "hipocondria", reprezinta preocuparea excesiva sau teama de a suferi de o boala grava. De cele mai multe ori, starea de anxietate persista chiar si dupa un consult medical in care bolnavul este asigurat ca temerile legate de simptomele sale nu au o baza medicala solida.