Preluarea şi eficientizarea spitalelor, organizarea aparatului propriu al Consiliului Judeţean astfel încât să nu se facă disponibilizări de personal şi păstrarea unei legături cât mai strânse cu Bucureştiul pentru ca, în perioada critică în care ne aflăm, să atragem maximul posibil de fonduri. Acestea sunt punctele de referinţă ale raportului de activitate întocmit şi publicat de Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, la jumătatea mandatului său.
Momentul împlinirii celor doi ani de mandat corespunde, din păcate, cu apariţia unor noi probleme ale judeţului, inundaţiile din iunie cauzând prejudicii greu de recuperat de botoşănenii deja încercaţi de criza economică. Din acest motiv Raportul de activitate, prezentat în ultima şedinţă a legislativului şi publicat pe site-ul Consiliului Judeţean, descrie încă de la început măsurile luate de instituţie în sprijinul sinistraţilor. Alocarea unor sume de bani, gestionarea ajutoarelor ajunse la Botoşani şi solicitarea unor noi fonduri sunt câteva dintre acestea. La nivelul CJ s-au iniţiat şi derulat 29 de proiecte ce urmăresc investiţii de infrastructură, sănătate, culturale şi de asistenţă socială. Finanţate cu preponderenţă din fonduri structurale, acestea sunt, cu câteva excepţii, documentaţii începute după alegerea lui Mihai Ţâbuleac la conducerea CJ. O trecere în revistă a tuturor lucrărilor ce se doresc a fi realizate, include modernizarea unor drumuri judeţene, a Spitalului Judeţean, realizarea unei vămi după standarde europene, a unor trasee şi obiective turistice, precum şi investiţii menite să ajute instituţiile de profil să intervină mai rapid şi mai eficient în situaţii de urgenţă şi de prim ajutor. În domeniul asistenţei sociale se urmăreşte oferirea unor condiţii net superioare prin modernizări de sedii, activităţi şi programe, ai căror beneficiari sunt, sau vor fi, copiii orfani, adulţi cu handicap, persoane vârstnice, copii cu HIV/SIDA sau care au săvârşit o faptă penală.
Criza financiară s-a resimţit în acest an prin fondurile reduse de care Botoşaniul a beneficiat pentru continuarea programului guvernamental de modernizare a drumurilor de interes local clasate. Consiliul Judeţean a solicitat peste 98 de milioane de lei, însă a primit doar 10,4 milioane, alocate pentru 4 drumuri judeţene şi comunale aflate în lucru. Pentru realizarea unor noi sisteme de alimentare cu apă şi canalizare în mediul rural, până acum judeţul nu a primit aprobări, deşi a solicitat aproape 15 milioane de lei.
„Precizez că întreaga activitate desfăşurată de aparatul de specialitate a CJ Botoşani, dar şi a instituţiilor din subordine s-a desfăşurat în condiţii de legalitate, iar în situaţia în care s-au constatat anumite nereguli, am dispus remedierea acestora şi parcurgerea procedurilor legale necesare. Îmi exprim speranţa că toate aceste acţiuni vor contribui la dezvoltarea judeţului nostru, aşa cum ne dorim cu toţii.”, se arată în Raportul de activitate al lui Mihai Ţâbuleac.