La doar 18 ani, Luciana Muraraşu este olimpică internaţională la latină. Tânăra este unul dintre cele mai bune eleve din judeţ, fiind singura care a luat Bac-ul cu notă maximă.
„După 12 ani de şcoală, am încheiat şi etapa olimpiadelor şcolare. Mi-am încheiat oficial cariera de olimpic la franceză, română, latină şi geografie, bucurându-mă şi în acest an de recunoaşteri la nivel judeţean, naţional şi internaţional“, a mărturisit Luciana.
A fost sprijinită de profesori
La limba şi literatura română, Luciana a adunat aproape zece premii judeţene şi naţionale. S-a remarcat prin originalitate, creativitate şi studiu intens atât la olimpiade, cât şi la alte competiţii.
„Olimpicii la obiectele umaniste nu trebuie văzuţi drept nişte visători, ci iubitori de frumos, artişti ai cuvântului, a căror perspectivă depăşeşte banalul ori forma plastică a lucrurilor“, a povestit tânăra.
Una dintre marile pasiuni ale Lucianei este geografia, având şi aici un palmares impresionant.
Din 2006 şi până în prezent, Luciana a adunat patru premii I la olimpiadele judeţene şi două menţiuni la cele naţionale. „Olimpicii de geografie, spre deosebire de cei de la română, sunt bine ancoraţi în realitate şi sunt mai preocupaţi de mediu. Dacă am perceput literatura română ca o artă care facilitează introspecţia, geografia am privit-o tot ca o artă, dar a reorientării sinelui către Pământ, către ceilalţi. Am încercat să le echilibrez în aşa fel încât să producă un întreg“, a spus dorohoianca. Luciana a primit aprecieri la nivel local, fiind desemnată eleva anului de către Inspectoratul Şcolar Botoşani. Totodată, Guvernul a răsplătit-o cu diplomă de excelenţă pentru rezultatele obţinute de-a lungul anilor de studiu.
„Am avut sprijinul unor oameni admirabili, care mi-au fost nu numai profesori, ci şi prieteni, oameni oneşti şi cu un suflet frumos“, a completat Luciana.
Secretar la Consiliul Judeţean al Elevilor
Luciana şi-a dezvoltat şi talentul actoricesc şi cel la pictură în cadrul unor grupuri din Clubul Copiilor şi Elevilor din Dorohoi. „Mi-am manifestat predilecţia pentru artă încă de timpuriu, dar şcoala şi profesorii care m-au îndrumat au dus la accentuarea acestei pasiuni“, a explicat Luciana.
Tânăra susţine că prin participarea la olimpiade a vrut să mulţumească celor care au încurajat-o. „Toate concursurile şi olimpiadele şcolare la care am participat şi la care am obţinut premii importante au fost legate de manisfestarea artistică a gândurilor şi sentimentelor mele, bineînteles, într-un cadru stimulat de spiritul competitiv şi de dorinţa de a le mulţumi celor care îmi stăteau alături, care mă sprijineau“, a mai spus tânăra.
Dincolo de toate aceste performanţe şcolare, Luciana a luat parte la numeroase activităţi extraşcolare, unele dintre ele răsplătite cu zeci de premii. „Mă conduc în viaţă după principiul «fericirea nu înseamnă a avea ce vrei, ci a vrea ceea ce ai»“, a afirmat Luciana Muraraşu.
În afara orelor de clasă, tânăra a fost secretar al Consiliul Judeţean al Elevilor din Botoşani şi preşedinte al Consiliului Elevilor al Colegiului Naţional „Grigore Ghica“ din Dorohoi. Luciana a fost admisă la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“.
Profil
Născută: 1 octombrie 1991, în Dorohoi.
Studii: Studentă la Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi, la Facultatea de Filosofie.
Familie: Este singură la părinţi.
Întrebări şi răspunsuri
Ce alte pasiuni ai?
Sunt pasionată de artă în general şi de literatură, pictură, teatru, în special. Într-o societate dominată tot mai mult de pragmatism, de puterea banului, de dovezi tot mai clare de parvenire şi de decădere a culturii, arta înnobilează omul, îi deschide orizontul cunoaşterii, îl scoate din banalul colectiv.
Unde te vezi în viitor?
Sunt o fire optimistă, încrezătoare, dar într-o societate în care inevitabilul este la tot pasul, este destul de greu să-mi fac anumite planuri de viitor. Voi încerca să profit de toate opţiunile pe care mi le va oferi Facultatea de Filosofie. Mizez pe o bursă în străinătate, sper la o perfecţionare în domeniul comunicării şi mă încred în propriile capacităţi intelectuale.
Ce-i place
„Îmi place să fiu mereu în căutarea unui echilibru interior şi a unei armonii cu exteriorul“, spune tânăra. Luciana încearcă să trăiască fiecare clipă, să-şi facă timp pentru citit, dar şi pentru plimbări alături de prieteni. „Îmi place să recunosc în oameni modele şi să le admir calităţile, dar fără a-i invidia“, a spus dorohoianca.
Ce nu-i place
Luciana susţine că-i pare rău că nu ştie să cânte la un instrument muzical. „Mi-ar fi plăcut să învăţ să cânt la un instrument, însă au contat alte lucruri care nu mi-au lăsat îndeajuns timp pentru a mă bucura şi de această manifesatare artistică“, afirmă tânăra.