Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, luna trecuta, restantele la creditele in lei au ajuns la 128,2 milioane lei, valoare cu 61,05% mai mare fata de mai, cand intarzierile la plata erau de 79,6 milioane lei. La creditele in valuta restantele au crescut cu 13,46%, de la 36,4 milioane lei in mai la 41,3 milioane lei in iunie.
Specialistii spun ca situatia este o cauza a disponibilizarilor din ultima perioada si a politicii bancilor, care incearca sa isi acopere riscurile prin majorarea costurilor creditelor. "Ma asteptam ca din luna august sa fie acest salt al restantelor, cand se stie ca se vor reduce salariile bugetarilor, dar se pare ca in zonele sarace problemele sunt mult mai crunte. Sectorul privat a fost restructurat la maxim", a declarat Gheorghe Sorescu, economist.
Bancherii spun ca restantele le cauzeaza pierderi duble prin neprimirea sumelor creditate, dar si prin constituirea provizioanelor. Acestea reprezinta sumele indisponibilizate de banci dupa ce incep sa se inregistreze restante la credite. Nivelul sumelor indisponibilizate este determinat de durata intarzierii la plata ratelor, o intarziere mai mare de 90 de zile clasificand creditul ca pierdere.
"Nivelul provizioanelor a ajuns la 18% la nivel national si nu stim unde se va ajunge pentru ca nu avem un istoric. In Romania nu s-a mai trecut prin asa ceva", a declarat Dan Bucsa, economist sef in cadrul Bancpost.
Un nou val de majorare a restantelor este asteptat luna viitoare, cand sectorul bugetar va suferi impactul reducerilor de 25% a salariilor.
Reprezentantii institutiilor bancare mai mentioneaza ca sunt dispusi sa renegocieze contractele de credit cu persoanele care au suferit diminuari salariale.
Botosanenii prefera depozitele in valuta
In privinta depozitelor populatiei judetului, economiile in lei au inregistrat o scadere, iar cele in valuta o crestere. Mai exact, in luna iunie depozitele in lei au ajuns la 664 de milioane de lei, cu 16 milioane mai putin fata de luna anterioara, iar depozitele in valuta au crescut cu 13 milioane de lei, de la 226 milioane cat au fost inregistrate in luna mai la 239 de milioane de lei in luna iunie.