Cum arată comuna din România condusă exclusiv de femei. „Matriarhatul“ care derulează proiecte de 112 milioane de lei

Primaria Vf. CampuluiVârful Câmpului este singura comună din România în care funcţiile-cheie, de la primar la director de şcoală şi la angajaţi din sectorul financiar-contabil, sunt deţinute exclusiv de femei.

Comuna Vârful Câmpului, situată în Botoşani, la graniţa cu judeţul Suceava, poate fi caracterizată printr-un „matriarhat“ administrativ. Toate funcţiile-cheie din primărie şi din celelalte instituţii publice ale localităţii sunt deţinute exclusiv de femei. Maria Huţu (PSD) a câştigat în 2016 alegerile pentru funcţia de primar, scrie ziarul Adevarul.

Viceprimar este Marcelo Domonco, iar secretar al primăriei – Liliana Ştefancu. Şefiile serviciilor financiar-contabil, investiţii şi urbanism sunt deţinute tot de femei.

like facebook, stiri, botosaniSinceră să fiu, mi-am dorit să fie femei în aceste funcţii. Sunt bucuroasă că s-a întâmplat aşa. Noi, femeile, ştim exact ce dorim una de la celalaltă. Uneori ne înţelegem doar din priviri sau ghicim ce ne dorim. O primărie cu femei la conducere este pe un făgaş bun. O femeie care ştie ce-şi doreşte şi este stăpână pe ea automat este un lider veritabil“, spune primarul Maria Huţu.

Sediul primăriei, parfumat

Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

Dominaţia femeilor a fost extinsă în toate domeniile importante din comună. Directorul şcolii este tot o femeie. Antrenorul echipei de fotbal de juniori este o profesoară de sport, cu rezultate excelente la diferite competiţii zonale. Preoteasa din comună se ocupă de proiectele educaţionale Erasmus derulate în şcoala din comună. „Aici femeile fac şi desfac. Ele sunt cele care dau tonul“, spune amuzat un sătean.

Sediul Primăriei din Vârful Câmpului este tot timpul parfumat şi curat lună. Totodată, în faţa clădirii se află alei perfect îngrijite, cu flori şi bănci. Comuna este curată şi bine îngrijită. „Femeile au adus lumină, culoare, prosperitate şi tot ce înseamnă frumos. Noi totdeauna asigurăm un ambient plăcut. Aşa cum facem acasă, facem peste tot. Nu ne place mizeria, dezordinea. Avem şi acel suflet de mamă şi este un plus“, spune Marcela Domonco, viceprimarul comunei. Mulţumiţi se declară şi bărbaţii din primărie. „Este foarte bine. Ne descurcăm. Totul este curat şi pe deasupra sunt şi înţelegătoare la necazul omului, ajută imediat“, spune Constantin Murariu, angajatul care se ocupă de încasarea taxelor şi impozitelor locale.

„Stau cu inima în gât când aud tocurile“

Femeile din administraţia locală au impus o disciplină de fier în instituţie. Prima măsură luată de Maria Huţu a fost respectarea cu stricteţe a programului de muncă. „La mine nu mai vii la primărie, ca angajat, la 7.30 şi pleci acasă la 13.00. Trebuie să respecte programul. Pentru unii a fost greu. Cine nu se adaptează este problema lui“, spune primăriţa. Angajaţii spun că edilul-femeie ia măsuri drastice atunci când apar greşeli. „Vinovaţii stau cu inima în gât când aud tocurile pe hol“, spune un angajat.

Proiecte de zeci de milioane de lei

Femeile din administraţia de la Vârful Câmpului au şapte proiecte, cu o valoare totală de 112 milioane de lei, cu finanţare europeană sau guvernamentală. Cinci dintre acestea sunt în stadiul de implementare şi se referă la reabilitarea drumurilor, a şcolilor şi a infrastructurii culturale. Totodată primăria Vârful Câmpului este campioană la proiecte educaţionale. Este vorba despre mai multe proiecte Erasmus, prin care s-au încheiat parteneriate cu cinci ţări europene. La Vârful Câmpului au venit delegaţii din Turcia, Spania, Italia sau Bulgaria, la rândul lor elevii botoşăneni plecând în statele partenere.

Sursa: Adevarul