O noua afacere cu paduri in baza unor documente false a fost dejucata de autoritati. Cazul este cu atat mai interesant cu cat cel care urma sa beneficieze de aceasta padure este ultimul descendent al familiei de domnitori Callimachi.
Itele duc spre Primaria comunei Mihai Eminescu, acolo unde o parte dintre documente au fost "aranjate" pentru ca cererea de retrocedare, depusa cu intarziere, sa fie in termen.
Afacerea isi are inceputul in noiembrie 2005, cand Dimitrie Callimachi, fiul lui Scarlat Callimachi, zis si "Printul rosu", in calitate de mostenitor al defunctei Teodora Maria Elena Zenaida Callimachi, a depus la Primaria comunei Tunari – Sectorul agricol Ilfov, o cerere de retrocedare a 128 de hectare de padure din satul Stancesti, comuna Mihai Eminescu.
Cererea a ajuns la Nela Coman, consilier de stare civila in cadrul Primariei Tunari, care i-a atribuit atunci un numar fictiv antedatat cu doua luni, iar dupa doi ani cererea a ajuns la Primaria comunei Mihai Eminescu. Prin rezolutia primarului Verginel Gireada, cererea a fost repartizata secretarului Mircea Onofrei care a modificat data de inregistrare in 5.11.2005. Ba mai mult, pentru a crea impresia ca cererea a fost depusa in termen, adresa de la Primaria Tunari a fost scanata, modificandu-i-se si acesteia data de inregistrare. O luna mai tarziu, fara a avea loc vreo sedinta a comisiei locale de fond funciar, Mircea Onofrei a intocmit un proces verbal de analiza prin care s-a aprobat constituirea dreptului de proprietate pentru Dimitrie Callimachi insa, in loc ca documentatia sa ajunga la Comisia judeteana, aceasta a fost trimisa Directiei Silvice. In decembrie 2008, cand noua putere urma sa stabileasca conducerile la unitatile descentralizate, cei de la Directia Silvica au inaintat dosarul Comisiei judetene de fond funciar, care a respins documentatia pe motiv ca nu s-ar fi facut dovada calitatii de mostenitor si nu s-au respectat termenele prevazute de lege.
Contactat de reporterii "Monitorul", Dimitrie Callimachi, stabilit in prezent in Bucuresti , sustine ca nu stie nimic de falsuri. "Am stiut de la bun inceput ca termenul expirase dar am depus cererea dupa ce am aflat ca o nepoata, stabilita de 40 de ani in Franta, a obtinut mai multe terenuri", a spus Dimitrie Callimachi.
Functionari anchetati penal
Cazul a ajuns in atentia procurorilor, care au deschis o ancheta. "Pe 8 aprilie s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Verginel Gireada, primarul comunei Mihai Eminescu, Mircea Onofrei, secretarul comunei, Vasile Temciuc, viceprimar, Constantin Golinschi, referent in cadrul aceleiasi primarii, Neculai Malos, invatator la Scoala Cervicesti, si Nela Coman, consilier de stare civila din cadrul Primariei Tunari-Ilfov, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals", a precizat Aurel Simion, purtator de cuvant in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.
Pentru a demonstra falsurile, anchetatorii au solicitat o expertiza grafologica si o confruntare a corespondentei dintre primarii precum si a registrelor interne. Pana la solutionarea definitiva a cazului, cei anchetati vor beneficia insa de prezumtia de nevinovatie.