Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu organizează pe 26 aprilie 2018, începând cu ora 11.00, o serie de activităţi dedicate Săptămânii Bibliotecilor.
Cu acest prilej va fi expus originalul Jurnalului Junimii − Societatea Junimea. Prescripte verbale – document unicat din Fondul Documentar Ipoteşti al Bibliotecii Naţionale de Poezie, clasat la categoria ”tezaur”.
Prescriptele verbale conţin, în transcrierea lui A.D. Xenopol, procesele-verbale a 49 din şedinţele ţinute de Societatea Junimea din Iaşi în perioada 1865-1873. Preocupaţi de problemele de literatură, limbă şi cultură, membrii Societăţii Junimea (dintre care: Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Vasile Pogor, P.P. Carp, T. Vârgolici, A.D. Xenopol, Mihai Eminescu, Ioan Slavici) au avut un constant program de încurajare atât a creaţiilor originale, cât şi a traducerilor din literaturile străine. Ulterior citirii lucrărilor în şedinţele săptămânale, acestea erau publicate în „Convorbiri literare”, revista Societăţii. Este consemnată şi prezenţa lui Mihai Eminescu la două dintre şedinţele societăţii, anume în 01.09.1873 şi 07.09.1873, prilej cu care a citit „Egipetul”, „Sărmanul Dionis”, „Înger şi demon” şi „Floare albastră”, care vor fi publicate în „Convorbiri literare”.
Invitatul special al Memorialului Ipoteşti din această zi este scriitorul Lucian Vasiliu, care va susţine o lectură publică şi va prezenta ultimele apariţii ale Editurii Junimea.
Lucian Vasiliu a absolvit Liceul „M. Eminescu“ din Bârlad, Şcoala postliceală de Biblioteconomie din Bucureşti şi Facultatea de Filologie din Iaşi (secţia română-franceză). A fost bibliotecar la Biblioteca Institutului Politehnic „Gh. Asachi“ din Iaşi, apoi angajat al Muzeului Literaturii Române din Iaşi: iniţial la casa „M. Sadoveanu”, apoi la casa „V. Pogor”, iar în 1990 a fost ales director al Complexului muzeistic, cu sediul la Palatul Culturii, a coordonat Muzeul Literaturii Române din Iaşi, cu sediul la Casa „Vasile Pogor”.
În 1990 a iniţiat reapariţia revistei „Dacia literară” (la 150 de ani de la interzicerea ei) şi fondarea Societăţii Culturale „Junimea 90“.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1990), al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 2004), membru al P. E. N. Romanian Center, recomandat de Ana Blandiana (din 1994).
Din 2014 este director al Editurii „Junimea” din Iaşi. În 2015 fondează şi coordonează revista „Scriptor”.
Lucian Vasiliu a debutat în 1973 în revista „Convorbiri literare” nr. 16 (40), 30 august. A publicat: