Situație extrem de gravă în județul Botoșani care ar putea produce efecte dezastruoase nu doar pentru județul Botoșani, ci și pentru România.
Un contract de 48 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro) care avea ca scop executarea lucrărilor de extindere a rețelelor de canalizare în aglomerarea Vorona, care face parte din proiectul cu finanțare europeană „Extinderea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa și canalizare – epurarea apelor uzate in judetul Botoșani” a fost reziliat.
Societatea comercială Aquaterm, cea care câștigase licitația pentru execuția lucrărilor a decis să rezilieze contractul din vina beneficiarului, acuzând societatea comercială Nova Apaserv că i-a pus la dispoziție un proiect greșit.
Președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, este cel care confirmă rezilierea contractului, însă, deși CJ este acționar majoritar la Nova Apaserv, subliniază că nu cunoaște foarte bine situația de acolo.
„Am înțeles că Aquaterm a reziliat contractul cu Nova Apaserv. Probabil va urma o perioadă de dat în tribunale și de a acționa în judecată și rescoaterea la licitație. Nu stăpânesc foarte bine situația de acolo, dar în momentul când semnezi, câștigi o licitație, după care invoci că proiectarea nu e în regulă… Probabil trebuie o anumită expertiză acolo. Această problemă are implicații: întârzierea lucrărilor. În acest caz trebuie să se scoată la licitație, se judecă și să vedem cui îi dă câștig de cauză”, a spus Macaleți.
Directorul general al Aquaterm, Cristian Alexuc, acuză Nova Apaserv că nu a verificat proiectul în momentul în care a fost întocmit de firma Dunărea Proiect Galați.
„Este adevărat, contractul cu Nova Apaserv privind execuția de lucrari „Extinderea retelelor de canalizare in aglomerarea Vorona” a fost reziliat la solicitarea Aquaterm, din vina Nova Apaserv. Nu pot sa dau detalii despre acest fapt, las institutiile de drept sa-si spuna cuvantul. Este aberant ca dupa 28 de luni de la semnarea contractului, constructorul, cu tot efortul depus, să poata realiza doar 30% din lucrari. Referitor la proiect, tin sa precizez ca acesta apartine lui Nova Apaserv, care a dat bani multi pe realizarea lui. Nova Apaserv cand a receptionat proiectul trebuia sa-l verifice inainte de a-l plati, sa notifice realizatorul acestuia de greselile de proiectare constatate, sa-l respinga de cate ori era nevoie si sa-l accepte doar cand acesta corespundea situatiei din teren. Si asta trebuia facuta atunci, inainte de plata, nu acum, cand cel care a realizat proiectul este în faliment. Acum responsabilitatea, in totalitate, privind corectitudinea proiectului, revine celor de la Nova Apaserv”, a menționat Cristian Alexuc.
Mai mult decat atât, reprezentantul Aquaterm spune că a intrat în posesia proiectului după semnarea contractului, astfel încât erorile de proiectare nu puteau fi cunoscute anterior încheierii actelor.
„Asta s-a intamplat chiar daca Nova Apaserv plateste multe milioane unor firme care le ofera consultanta pe proiectare cat si pe executie. Dar, sa stiti ca proiectul gresit nu este singurul motiv care stat la baza rezilierii. Mai sunt si altele. Imi pare rau pentru locuitorii comunelor Vorona si Tudora, care au o Statie de Epurare performanta, construita din fonduri europene, dar, care nu au inca apa si canalizare”, a adăugat Alexuc.
La rândul său, managerul Nova Apaserv, Albert Tanasă, anunță că va face demersuri pentru ca lucrarea să fie executată de o altă firmă.
„Deocamdată nu știu ce efecte va avea rezilierea pentru că nu știu. O să trebuiască făcute calcule, însă, într-un fel este benefic pentru că nu mă mai lungesc cu contractul ăsta. Doi ani dacă mai stăteam cu contractul cu Aquaterm, eram în aceeași fază. În țară s-au întâmplat foarte multe lucruri, nu s-au întâmplat prima dată la Botoșani. Am avut și noi exemple de genul acesta. În momentul în care ai un constructor care nu-și face treaba și invocă fel de fel de chestiuni, iar după doi ani de derulare a contractului vine și solicită reproiectarea totală pe tot contractul și nu recunoaște niciun proces verbal de predare-primire amplasament, vă dați seama că nu se ajungea nicăieri. Era boală lungă, moarte sigură, cum spune o vorbă. Am trimis și la Consiliul Județean și la Ministerul Dezvoltării situația pentru a vedea sub ce formă putem relua și partea de aproximativ 70% cât a rămas ca să poată fi continuată”, a spus Tanasă.
Proiectul de exindere a rețelei de canalizare în aglomerarea Vorona prevedea construcția a 108 kilometri de conductă de canalizare în comunele Vorona și Tudora și montarea a 32 de stații de pompare a apelor uzate.
Gravitatea derivă și din faptul că o altă lucrarea pe fonduri europene, stația de epurare de la Vorona, construită tot de Aquaterm, rămâne fără obiect de activitate, investiția fiind, în lipsa canalizării, inutilă.
Pe fondul neimplementării acestui proiect european, România ar putea fi amendată de Comisia Europeană.
Da, asa se intimpla cand nu stie stanga ce face dreapta.Cel mai mult ma mira raspunsul presedintelui: ,, Nu cunosc situatia de la aceasta societate” Si atunci, ne intrebam noi, pentru ce mai stai acolo? Aceste lucrari fac parte din patrimoniul public care, desi este concesionat societatii de apa, tot al judetului este de drept.Eu cred ca de aici va iesi o poveste foarte urata, care trebuie cautata in structura inginereasca de la Nova Apa Serv; multi din ei nu au ce cauta acolo pentru ca sunt foarte slabi. Nici directorul nu se descurca, daca ne luam dupa raspunsurile date in presa.Vai de mama noastra!