20 de ani de relaţii culturale intre Botosani si localitatea Belfort- Franţa

            Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu” Botoşani a primit, săptămâna trecuta, vizita unei delegaţii franceze, condusă de Phillipe Pequignot, reprezentant al Conseil General du Teritoire de Belfort.

            Această întâlnire a avut drept scop marcarea celor 20 de ani de intense schimburi culturale, concretizate prin înfiinţarea , în 1994, a unui Centrul Cultural Francez de tip asociativ, care-şi are actualmente sediul în Secţia de Limbi Străine a Bibliotecii Botoşani.

De asemenea în colaborare cu Lé Association des Bibliotheques et Mediatheques Francophones (Franţa), Conseil General du Territoire de Belfort (Franţa), în cadul proiectului  Biblioteci francofone, Biblioteca Comunală Flămânzi a inaugurat, în iunie 2009, în prezenţa coordonatorilor de proiect, o biblioteca franceză cu un inventar de aproximativ 1500 de volume. Alte 10 biblioteci oraşeneşti sau comunale au primit fiecare intre 100 si 500 de volume de carte în limba franceză: Săveni, Mileanca, Hăneşti, Vorona, Mitoc, Şendriceni, Lozna, Corlateni, Romanesti şi Leorda şi au inaugurat cate un colt al francofoniei.

Pentru îmbogăţirea fondului bibliotecii, la vizita din acest an, delegaţia franceză a donat instituţiei o serie de cărţi, reviste, materiale audio-vizoale, dar şi tabloul “Vingt ans d’amitie”, pe care sunt reprezentate edificiile cele mai importante ale regiunii Belfort, dintre care amintim “Lion de Belfort”, o monumentală sculptură realizată de Frédéric Bartholdi, autorul celebrei “Statui a Libertăţii” din New York, SUA.

De-a lungul anilor, la consolidarea acestor schimburi culturale Belfort-Botoşani, au contribuit, alături de Biblioteca Judeţeană Botoşani, Filarmonica Botoşani, Şcoala Generală nr. 17, dar şi numeroase personalităţi culturale şi politice locale.