Într-o singură săptămână, pompierii botoșăneni au stins incendii cât într-o lună. Neglijența a aprins nu mai puțin de 24 de locuințe, în perioada 26 februarie-4 martie
Cele mai multe evenimente cu foc, respectiv 18, au fost generate de coșurile de fum necurățate de funingine sau neizolate față de materialele combustibile.
Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 224 de pompieri militari, voluntari, dar și cetățeni.
Valoarea pagubelor a fost estimată la cca. 200.000 de lei. S-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de cca. 2.300.000 de lei.
Evenimentele cu foc puteau fi prevenite dacă proprietarii caselor și-ar fi verificat, reparat, izolat termic și curăţat periodic coşurilor de evacuare a fumului. Alte incendii nu s-ar fi produs, dacă ar fi ținut cont de măsurile minime de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor cu sau fără acumulare de căldură și să monteze/amplaseze, în fața ușiței de alimentare a sobei, o tăvă sau o tablă metalică având dimensiunile de 70×50 cm, pentru a proteja pardoseala combustibilă.
Un dorohoian a rămas fără acoperis deasupra capului după ce a lăsat nesupravegheată o lumânare aprinsă lângă materiale combustibile, în timp ce alți trei botoșăneni au fost păgubiți de foc pentru că nu și-au reparat la timp instalația electrică.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani recomandă populaţiei judeţului să respecte, atât acasă, cât şi la locul de muncă, normele generale de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.