Institutiile publice, nevoite sa reduca la jumatate consumul de carburanti

Institutiile publice au fost nevoite sa reduca, pina la sfirsitul anului, la jumatate consumul de carburanti.

Şeful Executivului a adăugat că, în ceea ce priveşte consumul lunar de carburanţi pentru maşinile din dotarea instituţiilor publice, reducerea va fi mai mare de 20%, prin introducerea normativelor de cheltuieli privind consumul lunar de carburanţi.

Am decis ca, până la sfârşitul anului 2010, să reducem cu 50% consumul lunar de carburanţi” a spus primul-ministru. Economia realizată va fi în sumă de 27 de milioane de euro, din totalul de 330 de milioane de euro.

Excepţie face consumul de carburanţi aprobat pentru activităţile operative de inspecţie în domeniile: vamal, gardă financiară, pentru activităţile de transport valori,  pentru serviciile de ambulanţă şi SMURD, pentru  activităţile specifice de intervenţie desfăşurate de instituţiile din sectorul de  apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pentru transportul persoanelor private de libertate precum şi transportul elevilor cu microbuze şcolare.

Astfel, consumul pentru maşinile care deservesc miniştri, secretari de stat sau pe cei asimilaţi acestora a fost redus de la 400 litri la 200 litri; la ministere, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale reducerea va fi de la 300 litri pe lună la 150 litri; la prefecturi judeţene, case de asigurări de sănătate judeţene şi alte autorităţi de profil reducerea va fi de la 350 litri la 175 litri pe lună; la consilii judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti reducerea va fi de la 300 litri la 150 litri pe lună; la consilii locale ale municipiilor, sectoarele municipiului Bucureşti şi oraşelor reducerea va fi de la 250 litri la 125 litri; la consiliile  locale ale comunelor şi alte instituţii publice reducerea va fi de la 150 litri la 75 litri.

Primul-ministru Emil Boc a declarat, joi, că pe trimestrele 3 şi 4 toate instituţiile şi autorităţile publice vor trebui să reducă cu 20% cheltuielile legate de combustibil, telefon, deplasări interne şi externe, achiziţii de mobilier, furnituri.