Masura reducerii salariilor si pensiilor nu se va aplica de la 1 iunie

Guvernul a adoptat luni forma finală a celor două proiecte de lege asupra cărora îşi va angaja răspunderea în Parlament, Executivul admiţând patru amendamente ale parlamentarilor la proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi un amendament la proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul pensiilor, a anunţat primul-ministru Emil Boc.

Cele patru amendamente la proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, iniţiate de parlamentari PDL, UDMR şi din grupul independenţilor, vizează:

–     Precizarea expresă a faptului că indemnizaţia socială pentru pensionari, acordată potrivit OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantată, aprobată prin Legea 196/2009, nu va scădea sub valoarea de 350 de lei,

–     Stabilirea faptului că măsurile de reducere a veniturilor bugetarilor şi a pensiilor se vor aplica de la data intrării în vigoare a legii, ci nu începând cu iunie, cum era iniţial precizat în proiectul de lege. În acest sens, premierul a explicat că procedura angajării răspunderii Guvernului în Parlament a început în luna mai şi se va încheia în iunie,

–     Aplicarea măsurii de reducere cu 25% a salariilor, plătite din sumele forfetare ale parlamentarilor, şi pentru angajaţii de la cabinetele senatorilor şi deputaţilor.  Aceste sume sunt prevăzute de art.38, alin 1, din legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată.

–     Aplicarea măsurii de reducere cu 25% a veniturilor membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale. Premierul a explicat că a fost luată această deciziei “pentru egalitate de tratament”, aceeaşi măsură aplicându-se şi membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă  şi membrilor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

De asemenea, Guvernul a adoptat un amendament la proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul pensiilor. În acest sens, Executivul a  decis ca modul de acordare a pensiilor de invaliditate să fie verificat pe parcursul a maxim un an, nu în trei ani cum era iniţial menţionat în proiectul de lege.

Primul-ministru a reiterat faptul că acest proiect de lege vizează eliminarea privilegiilor şi a pensiilor speciale, arâtând că prin recalcularea a 8.236 de pensii speciale vor putea fi plătite, într-o lună, 60.000 de pensii medii.