Palat de miliarde mancat de igrasie

Inaugurat in urma cu numai opt ani, Palatul de Justitie are nevoie de reparatii urgente. Din cauza unor greseli de executie, apa pluviala s-a infiltrat in tavanul birourilor aflate la ultimele etaje, iar igrasia pune in pericol sanatatea angajatilor.

"Nu a fost afectata totusi structura de rezistenta a cladirii", spune Adrian Toporascu, presedintele Tribunalului Botosani.

Situatia este cu atat mai incomoda cu cat lucrarile evaluate la 10 milioane de lei au iesit din perioada de garantie, iar reparatiile actuale necesita alti bani de la buget.

Cele mai grave probleme se inregistreaza la Tribunal, unde trei birouri in care isi desfasoara activitatea doi judecatori si un grefier risca sa nu mai poata fi folosite.

Apa ajunge si pe mobilier si dosare

Primele probleme au aparut in primavara, dupa topirea zapezilor, cand apa a inceput sa-si croiasca drum prin acoperis. Atunci cand ploua, apa se infiltreaza prin tavan si ajunge pe mobilier si dosare. In plus, din cauza infiltratiilor, placile de pe fatada exterioara a Tribunalului si Parchetului de pe langa Tribunal au inceput sa cada, zonele afectate masurand aproape opt metri patrati. Mai mult, tavanul fals de pe holul etajului III s-a deteriorat, iar apa ajunge acum pana in salile de judecata de la etajele superioare.

„Situatia a fost analizata impreuna cu arhitectul Mihai Tulbure, care a lucrat la proiectarea cladirii, insa nu stim pentru ce varianta se va opta. Obligatia noastra este sa asiguram fondurile necesare pentru executarea lucrarilor, pentru ca, daca nu vom reusi sa obtinem banii, va trebui sa mutam personalul din birourile afectate", a spus Adrian Toporascu, presedintele Tribunalului Botosani.

Probleme sunt si la Parchet

Si la Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani birourile aflate la etajul IV, din aripa de nord, au fost afectate. Intr-unul din acestea, tencuiala a cazut de pe zidarie pe o portiune destul de mare, iar angajatii au fost mutati. Mai mult, din cauza infiltratiilor, si casa scarii are nevoie de reparatii.

„Se ia in calcul posibilitatea modificarii sistemului de captare a apei pluviale si realizarea unei mansarde deasupra casei scarilor. De-a lungul anilor, hidroizolatia a cedat, iar apa se infiltreaza. Am obtinut deja 56.000 de lei pentru reparatii, iar lucrarile vor fi executate vara aceasta", a declarat Cristian Popovici, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.

Constructorul a fost acuzat ca a umflat facturile

Cladirea, realizata in perioada 1998-2008, a ridicat dintotdeauna probleme. In primul rand, dupa semnarea receptiei, s-a descoperit ca societatea Magic SRL a incarcat nota de plata catre Ministerul Justitiei cu aproape 300.000 de lei. Trimis in judecata pentru fals intelectual, uz de fals si inselaciune, administratorul firmei, Mihai Balan, a murit la scurt timp dupa inceperea procesului. Ulterior, placile de pe coloane au inceput sa cada, constructorii renuntand la marmura de frica unor accidente. Tot din cauza infiltratiilor, angajatii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani au fost nevoiti sa suporte de mai mult timp lucrari de reparatii din buzunarele proprii.