Cei peste 150 de bolnavi de HIV SIDA mai au medicamentele asigurate pentru tratament doar până la jumătatea acestei luni. Declaraţia aparţine reprezentantului Asociaţiei Tereza din Botoşani, Carmen Alexa. Ea a declarat că deja au fost perioade în care bolnavii şi-au întrerupt tratamentul pentru o zi. Carmen Alexa spune că necesarul pe anul acesta pentru tratamentul bolnavilor cu HIV SIDA este depăşeşte 4 miliarde lei vechi, însă la nivelul judeţului au fost repartizate doar 2 miliarde lei vechi.
„Din păcate, nici noi nu stăm mai bine cu medicamentele. Au fost întreruperi la medicaţie de o zi. Au mai început să vină din medicamente şi sperăm să nu fie întreruperi mai mari. Oricum, avem asigurate doar 50%-60% fonduri. Asta ar însemna că avem asigurat tratamentul undeva până pe 15 iunie maxim”, a precizat Carmen Alexa.
În replică, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate spun că banii alocaţi pentru tratamente ajung până la sfârşitul anului. Rodica Huţuleac, preşedintele CJAS, recomandă achiziţia de medicamente mai ieftine pentru ca banii să ajungă.
„Ei au un contract anual cu casa de asigurări de sănătate. Banii care s-au alocat pe judeţ pentru HIV SIDA sunt exact pentru numărul de pacienţi şi costul mediu pe pacient pe ţară pe 2009. Ei pot să spună că necesarul este şi de 20 miliarde lei. Atâta timp cât s-a făcut costul mediu pe pacient pe ţară şi care este 19 mii lei pe an, exact atâta li s-a dat. În momentul în care se cumpără cu aceşti bani cele mai noi cuceriri ale ştiinţei. Nici americanii nu tratează bolnavii cu HIV SIDA prin programe naţionale cu medicamentele cu care îi tratăm noi”, a spus Rodica Huţuleac.
Potrivit acesteia, CAS Botoşani a primit recent 100 miliarde lei numai pe programele naţionale de sănătate, respectiv oncologie, TBC, HIV SIDA, diabet. Banii ajung în marea majoritate a programelor până la sfârşitul anului.