Poliţia concediilor medicale, contestată de medici. Ei spun că măsura dictată de Ministerul Sănătăţii privind controlul la domiciliu al persoanelor aflate în concediu medical de către reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate, Poliţiei şi ai angajatorului poate afecta integritatea psihică a persoanei bolnave. Drept urmare, Colegiul Medicilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Bolnavilor Cronici din Romania au sesizat Avocatul Poporului cu privire la aspecte care vizează neconstituţionalitatea acestei ordonanţe.
„Efectuarea acestui control poliţienesc al prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată de către organele de poliţie, în condiţiile în care nu există nici un fel de garanţii legale de natură să asigure evitarea unor abuzuri, aduc atingere dreptului la integritatea psihică a persoanei respective. Putem imagina nenumărate situaţii în care persoana respectivă, bolnavă fiind, din motive neimputabile (imobilizare la pat, pierderea cunoştinţei, părăsirea de urgenţă a domiciliului pentru scurte perioade de timp pentru procurarea de medicamente etc.) nu este prezentă permanent la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată. Permanenta teamă de a nu fi găsită de către organele de control creează persoanei respective o stare de tulburare care îi afectează integritatea psihică”, se arata în motivarea acţiunii. Medicii spun că prin acest act se încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, respectiv limitarea dreptului de liberă circulaţie şi al arestului la domiciliu. Ei dezaprobă măsura luată de Ministerul Sănătăţii.
“Această modalitate de control se face şi în alte ţări, este adevărat, dar nu cu poliţie. Se face cu medici. La noi este ca la România. Există teama şi suspiciunea că medicul şi românul este hoţ. Ori a cataloga aşa o categorie profesională, medicii, că dau concedii medicale pentru a beneficia de foloase necuvenite necesită o jignire. Că or fi câţiva care dau, că au experienţa celor din Valea Jiului, unde s-au dat mii de zile de incapacitate de muncă este altceva, dar pentru una sau două excepţii nu faci o regulă generală”, a declarat medicul Paul Şerban, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie. El spune că, practic, prin această măsură se pune interdicţie bolanvului care se află în concediu medical să părăsească localitatea asemenea unui infractor. “Sunt aberaţii născocite de organe guvernamentale care nu sunt capabile să elaboreze o legislaţie. A fi bolnav nu interesează nici poliţia, nici angajatorul. Este partea strict personală a pacientului respectiv”, a mai spus Paul Şerban