Directia de Sanatate Publica a ramas fara inspectori sanitari

Sănătatea publică din judeţ, pusă în pericol. Asta din cauza inspecţiilor tot mai puţine făcute în teren , din cauza numărului insuficient de personal care îşi desfăşoară la ora actuală activitatea la Sanepid. În ultimul an, aproape opt persoane au ieşit din sistem, fie prin ieşirea la pensie, fie pentru salarii mai mari în alte domenii de activitate. Astfel, s-a ajuns ca la ora actuală Direcţia de Sănătate Publică şi Control, fosta Inspecţie Sanitară de Stat să facă controale în teritoriu şi să acopere cele 71 de comune plus municipiile şi oraşele în doar zece oameni. Stela Creţu, directorul adjunct al DSP, a declarat că situaţia este destul de critică, iar din acest motiv nu se vor putea face multe dintre controalele planificate în judeţ. În ultima săptămână, după anunţatele măsuri anticriză de către guvernanţi, doi inspectori s-au cerut la pensie anticipată şi asta pentru că ar fi mai avantajaţi din punct de vedere financiar cu pensiile, din motiv ce salariile ar scădea cu 25%, iar pensiile cu doar 15%.

Ne vom axa în principal, pe perioada de vară, din acest motiv, pe inspecţiile la unităţile de alimentaţie publică ca să nu fie probleme aici. În rest, nu ştiu cum ne vom descurca. Un control nu se poate face superficial, iar cu oamenii pe care îi am nu putem să ne facem activitatea de control aşa cum ar trebui. Un control din punct de vedere igienico-sanitar trebuie făcut obiectiv. Acum un an când am venit la conducerea Inspecţiei erau în jur de 18 angajaţi”, a spus directorul adjunct al DSP.

Stela Creţu a declarat că aşteaptă să vadă noua organigramă a DSP, care trebuie să apară din moment în moment, după care se va face solicitare la Ministerul Sănătăţii în vederea deblocării unor posturi.  Însă şi aşa, reprezentanţii DSP nu se pot aştepta la concurenţă pe posturi din moment ce salariul unui inspector sanitar este la ora actuală până în 1000 lei.