Dorinţa tinerilor botoşăneni de a se droga pare să nu mai aibă limite. De la plante etnobotanice, la diverse combinaţii de medicamente cu alcool şi până la droguri injectabile, totul este la îndemâna tinerilor doritori de senzaţii tari. Ultima invenţie a acestora i-a lăsat fără grai şi pe medicii botoşăneni. Un tânăr s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe, la sfârşitul săptămânii trecute, aproape în comă, după ce consumase substanţe halucinogene. După ce şi-a revenit, medicii au rămas înmărmuriţi când acesta le-a spus ce drog consumase, respectiv ovule vaginale în combinaţie cu alcool.
„Există fel de fel de posibilităţi de a se droga că rămâi şocat. Să spunem modă sau invenţie. Din discuţiile avute cu medicii, consumatorii mai scapă din când în când noile combinaţii, necunoscute de medici. Ultima invenţie în privinţa combinaţiilor de droguri sunt ovule vaginale în combinaţie cu alcool. Improvizaţia şi imaginaţia lor nu are limite. Înţeleg, antibioticele să fie cu restricţii, psihotropele să fie cu restricţii, dar dacă vom pune restricţii şi la ovulele vaginale pentru că au devenit marfă de consum pentru această categorie de doritori de plăceri, deja este grav. Ce semne au după ce consumă aceste droguri nu ştiu”, a spus medicul Gheorghe Apetroaie, directorul medical al Direcţiei de Sănătate Publică.
Potrivit medicilor de pe UPU, aproape săptămânal se prezintă pentru îngrijiri medicale câte un tânăr care a consumat substanţe halucinogene. Ministerul Sănătăţii a anunţat că va completa Listele conţinând plantele, substanţele şi preparatele stupefiante şi psihotrope aflate sub control în România cu încă 8 noi substanţe cu efect psihoactiv identificate în ultimele 2 luni de către experţi. Acestea se adaugă celor 27 de substanţe şi 9 plante identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice şi care au fost deja interzise încă de la începutul lunii februarie. Autorităţile sanitare locale spun însă că oficialii din minister trebuie să facă o listă a tuturor plantelor etnobotanice pe care să le interzică.
„Trebuie un act care să excludă aceste substanţe halucinogene de a fi comercializate, respectiv consumate în România. Nu câte 30, pentru că lipsa celor 30 înseamnă următoarele 30. La consumatorul care şi le doreşte să le consume, următoarele 30 vor deveni iarăşi un element de a fi încercate, deja are experienţă ce a pierdut din prima şarjă, îşi face stocuri din a două şi deja formăm nişte consumatori cronici, cu efecte greu de prevăzut, care îşi fac şi stoc de marfă şi care vor deveni nişte rebuturi sociale”, a completat Gheorghe Apetroaie