Reprezentantul Sindicatului ”Ambulanța” Botoșani a criticat, vineri, în cadrul unei întâlniri cu autoritățile locale și parlamentari, sutele de asistenți medicali școlarizați de școlile postliceale fără diplomă de Bacalaureat.
Tiberiu Roman a spus că numai anul acesta au ieșit de pe băncile școlilor postliceale din județul Botoșani 200 de asistenți medicali, care vin fără experiență și pe salarii mici în sistem și înlătură, astfel, de pe posturi pe asistenții medicali cu experiență.
”Se merge pe principiul: nu-ți convine să lucrezi , vine următorul cu un salariu mai mic și îl angajez fără bacalaureat. Cred că o să fie o problemă mare lucrul acesta. În general cei care suntem acum, au trecut ani să ne specializăm și am trecut prin toate sitele ca să ajungem la nivelul care suntem”, a menționat Roman.
Prezentă la întâlnire, deputatul Tamara Ciofu, a spus că ani de zile a fost reticentă asupra absolvenților care urmează cursurile unei școli, fără să le termine pe cele pe care le-au început, însă, susține deputatul, aceasta ”este normă europeană” și nu se încalcă legea.
”Nu poți obliga pe nimeni să se înscrie undeva, chiar dacă nu are bacalaureat. Este o temă la care trebuie să reflectăm cu toții și să discutăm cu europarlamentarii. Nu este problema noastră aici și nu se încalcă legea”, a menționat Tamara Ciofu, care a adăugat că aici problema nu ține de legal , ci de moral.
La rândul său, deputatul Mihaela Huncă a spus că în școala postliceală se poate intra fără bacalaureat, dar nu se poate finaliza fără examenul de bacalaureat. A fost contrazisă de sindicalistul de la Ambulanță, care i-a spus că asistenții tocmai și-au ridicat diplomele și sunt asistenți medicali cu diplomă fără bacalaureat.
”Cum serviciile de ambulanță și-au permis să nu primească nici măcar șoferii fără bacalaureat, la fel ar putea să facă și spitalul lucrul acesta”, a mai spus Tiberiu Roman.
Și președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, și-a expus punctul de vedere vizavi de această problemă.
”Dacă tot e vorba ca fără Bacalaureat să accedem la sistemul medical, eu zic din clasa VIII-a să dăm drumul să facem asistență medicală. Cred că trebuie să fim foarte atenți la ceea ce sfidează logica, dincolo de faptul că sunt norme europene, dar trebuie să adaptăm lucrurile la ceea ce se întâmplă la noi”, a menționat Macaleți.
daca se da banu, se poate!