Trei factori influențează decisiv traiectoria unui individ pe pământ : materialul genetic, educația și anturajul. Despre materialul genetic, tot ce s-a studiat, descoperit și scris până acum poate fi comprimat într-o zicală din popor bine ticluită : ”Din stejar, stejar răsare, dintr-un prost, un prost mai mare!” Din păcate, acest factor influențează hotărâtor un altul – educația. Tradus, poți să-l dai pe prost să urmeze și Cambridge și Sorbona că tot n-o să scoți om învățat din el. Din acest motiv, treptele educaționale – școală profesională, liceu, facultate, doctorat – dacă sunt corect adaptate la capacitățile individului, pot constitui solul fertil de dezvoltare, atâta timp cât există discernământ și … scroafa nu se urcă în copac adică șmecherul mediocru nu se bagă să facă trei facultăți și două doctorate în patru ani, cum se întâmplă frecvent în ziua de azi!
Dacă ar fi să discutăm statistic, în ultimii aproape treizeci de ani s-au înmulțit, precum asistații sociali, deștepții și somitățile în România. De la aproape unu la sută (cam atât reprezenta studențimea înainte de 89!) s-a ajuns astăzi la ciudata situație că avem angrenați în învățământul superior aproape toată tinerimea absolventă de liceu. Bașca puriii (puríu s.m. (reg.) 1. (adj.) cărunt; bătrân. 2. (înv.) tată – cf. DEX) care își completează la foc automat studiile conform cerințelor posturilor pe care deja le ocupă! Să fie oare nația română în plin proces de … deșteptare? Ei, aș! Nici pe departe! Inflația de diplome face ca la momentul actual să nu mai poți deosebi un tânăr studios (da, avem și din ăștia dar sunt nevoiți ori să plece afară ori să muncească sub bagheta analfabeților cu diplome cumpărate!) de o lichea licențiată contra cost. Priviți în jur și veți vedea o puzderie de economiști, analiști, politologi, juriști pe care, dacă-i scuturi de tupeu și prostie, rămân goi-goluți! Normal ar fi fost ca mediul de afaceri privat (ce-i ăla, la noi???) să înghită rapid ”superabsolvenții” cu diplome de … carton. Aiurea! Toți așa-zișii licențiați se îmbulzesc la stat. La lucrul la stat, mai exact în administrația publică, fiind aruncați aici de fărașul politic manevrat de vreo rudă, prieten sau acolit de partid. O dată instalați în pufușenia scaunelor bine plătite, aceștia pun serios umărul la eliminarea angajaților onești și pricepuți pentru că nu i-ar ajuta nicicum un sistem de valori corect. Sistem de valori care s-a dus pe copcă după 89, respectul față de vârstă, studii, talent sau muncă, dispărând azi aproape cu desăvârșire.
Indivizi fără nicio noimă și substanță duc în derâdere toate componentele sănătoase ale sistemului de valori pentru că altfel, le-ar aluneca de pe ei mantia prostiei, a superficialității, a tupeului și ar fi condamnați să rămână acolo unde de altfel le e locul, la periferia societății! Până ce nu se vor impune niște criterii de performanță care să elimine de pe piață fabricile de diplome universitare, până nu vor fi aleși în forurile de conducere oameni integri, școliți și cu bun simț, acești politruci de doi bani vor continua să se bată cu cărămida în piept că ei și nu alții sunt salvarea nației. Aproape trei sferturi din cei ce ocupă azi funcțiile bine plătite (la stat, normal!) au studiile făcute la apelul de seară. Nu le citiți CV-urile că veți fi din nou prostiți! Solicitați-le ceva foarte simplu : diploma de absolvire la vedere! Vă veți cruci când veți vedea ce unități de învățământ superior și ce facultăți-fantomă au absolvit … faraonii neamului!