Organizația Salvați Copiii România a dotat Spitalul Județean Botoșani, pentru a treia oară, cu aparatură pentru nou-născuți. Joi, reprezentanții organizației, împreună Amalia Năstase, ambasador al Salvați Copiii, au ajuns, la Botoșani, cu un incubator de transport și un bilirubinometru pentru dotarea Secției de Neonatologie, în valoare de 13.000 euro. Spitalul a mai primit de la Salvați Copiii un incubator de terapie intensivă, în 2014, respectiv o masă de reanimare, în 2016. De asemenea, Spitalul Dorohoi a fostr dotat cu un incubator transport, anul trecut, în valoare de 10 mii euro.
”Suntem la Botoșani pentru a treia oară și suntem fericiți că am venit să ajutăm copiii. Maternitatea din Botoșani are foarte multe nașteri, peste 2600 anul trecut, cu un grad de prematuritate de 9,2%, așa că prematurii au mare nevoie de aceste echipamente. Județul Botoșani are o rată a mortalității infantile mai mare decât media pe țară, de 9,8 la mie față de 8 la mie cât e media națională, care și așa este mare. Anul acesta ne propunem să ajungem ân 33 de maternități din țară cu 88 de echipamente performante. Vom investon 525 mii euro, bani pe care i-am oținut de la voi: de la voi, medicii, publicul, voluntari, de la oameni care ne sprijină, de la companii”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvați Copiii îl derulează de șase ani.
Amalia Năstase, ambasador al Salvați Copiii, a declarat că prin intrarea în organizație a putut să cunoască și realitatea sistemului de sănătate din România și munca pe care o duc medicii.
”Și eu am copiii, dar copiii care m-au învățat cel mai mult despre luptă sunt cei de la Neonatologie pe care îi cunosc de șase ani. Copiii de 500-600 grame, care se agață cu toată forța de viață și care nu știu ce înseamnă nu pot, ei pot. Iar dacă ei pot, atunci putem și noi”, a spus Amalia Năstase.
Șeful Secției de neonatologie din cadrul Spitalului Județean, Carmen, Zaboloteanu, a declarat că acest incubator transport era mai mult decât util spitalului.
”Fără acest incubator ne descurcîm foarte greu. Echipamentul asigură o temperatură constantă și umiditate potrivite copilului născut prematur, dar și un acces facil al echipei medicale în cazul apariției problemelor, cum ar fi ventilația mecanică”, a menționat medicul botoșănean.