In municipiul Botosani, numarul de case in constructie a scazut cu 40% fata de 2009

Criza afectează construcţia de locuinţe în municipiul Botoşani. Din cauza instabilităţii locurilor de muncă, a salariilor tot mai mici, dar şi datorită condiţiilor dificile de creditare tot mai puţini botoşăneni vor să îşi facă case. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Botoşani, numărul solicitărilor de autorizaţii de construcţii a scăzut la aproape 40% în această perioadă, faţă de anul trecut. Asta chiar şi în ciuda faptului că preţul materialelor de construcţie a scăzut considerabil, în ciuda ofertelor tot mai atractive cu care vin firmele de construcţii.

„Este criză şi botoşănenii nu îşi mai fac case. Mai greu obţii un credit. Nimeni nu stă cu câteva zeci de mii de euro în buzunar ca să se apuce de construit o casă. În general, totul se făcea pe credit. Acum nu mai merge”, a spus viceprimarul Cătălin Alexa.

În primele doua luni din 2009, au fost eliberate de municipalitate un număr de 615 autorizaţii de construcţii, iar în primele două luni ale anului în curs se constată o scădere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea numărului autorizaţiilor de construcţie are repercursiuni şi asupra bugetului local şi cu cât taxele încasate de pe autorizaţiile de construcţii sunt mai puţine, cu atât şi mai puţini bani vor intra în buget. Anul trecut, municipalitatea a încasat de pe autorizaţiile de construcţii 700.000 lei. De partea cealaltă, şi constructorii de plâng că nu mai au lucrările de anul trecut. Asta chiar dacă firma oferă şi disconturi clienţilor.

„Este deja a treia lună din an şi am contractat doar o lucrare. O casă şi aceea în mediul rural. Este foarte greu. Am dat şi anunţuri, dar degeaba. Oamenii nu mai au bani şi nu mai construiesc. Anul trecut, pe vremea asta, nu ştiam cum să fac faţă solicitărilor”, a precizat Ionel Vlădeanu, patron firma construcţii