Proiectul bugetului local pe anul 2017 a fost făcut public de municipalitate, iar cei mai mulți bani se duc pe salariile angajaților. Veniturile totale propuse au fost estimate la 218,7 milioane lei, cheltuielile ridicându-se la aceeași sumă.
Cheltuielile de funcționare sunt de 204,2 milioane lei față de 177 milioane lei cât a fost anul trecut, iar cheltuielile pentru dezvoltare depășesc puțin 14 milioane lei. În bugetul din acest an au fost prinși bani pentru reabilitare şi modernizarea străzilor Iuliu Maniu, Alexandru cel Bun, Drumul Tătarilor, pentru întocmire cărţi funciare pentru locuinţele ANL ce urmează a fi vândute precum și pentru documentaţia tehnică de execuţie a lucrărilor la rețeaua de utilităţi în cadrul obiectivului „Spital municipal de boli cronice si paliative”.
Mai sunt prinși bani pentru lucrări de reabilitare a liceelor şi şcolilor din municipiu din punct de vedere a sccurității la incendiu, pentru reabilitarea Teatrul „Mihai Eminescu”, dar și pentru reabilitarea termică în vederea creşterii eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Botoşani şi a clădirilor proprietatea Consiliului Local sau pentru racordarea utilităților la locuințele sociale din cartierul Cișmea.
Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a declarat că fondurile pentru dezvoltare sunt insuficiente și că multe din solicitările venite de le cetățeni nu vor putea fi soluționate.
„Nu ne putem gândi de a răspunde solicitărilor unor cetățeni care spun că vor extindere rețea gaz sau extinderea iluminatului public, ori asfaltarea străzilor nemodernizate mai nou că am rezolvat o parte din utilități. Nu există bani și nu vreau să cădem într-o capcană care ni se întinde în momentul de față. Prima dată am primit niște sarcini fără să ni se dea sursa. S-a spus să mărim salariile cu 20% la toată lumea, și la o parte dintre colegii din asistența socială și domeniul cultural cu 50%. Un efort destul de mare pentru noi, trebuie să respectăm o hotărâre de Guvern dar nu am primit sursa. Care este capcana pe viitor că am auzit acum o poveste foarte frumoasă. Anul acesta descurcați-vă, dar de la anul toată cota de IVG o va primi primăria. Este o mare capcană. În atare condiții, respectându-se programul de guvernare pas cu pas că noi de la anul primim toată cota de IVG vom încasa mai puțin la IVG decât încasăm în momentul de față. Programul de guvernare spune că salariile sub 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate, 70% din salariile din municipiul Botoșani sunt sub 2.000 de lei. Mai mult, salariile peste 2.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, și nu cu 16% ca până acum. Tot IVG-ul va însemna mai puțin decât înseamnă astăzi 41.75% ce încasăm noi la ora actuală și e o chestie logică. Eu chiar sunt curios de unde va face țara asta rost de bani să rezolve toate problemele„, a precizat primarul Cătălin Flutur.
Edilul a spus că salariile vor fi plătite cu prioritate, și după aia cheltuielile de funcționare, plecând de la plata iluminatului public, măturatului, ratelor la bănci, dobânzi. În ceea ce privește obținerea unor fonduri de la bugetul de stat pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare locală, solicitările sunt uriașe în comparație cu fondurile existente iar speranțele sunt mici.
„Pe PNDL am depus vreo 30-40 de proiecte, dacă nu mai avem bani de dezvoltare hai să încercăm să accesăm acești bani. Vor fi finanțate 5.000 de proiecte la nivel național, împărțim la 42 de județe, ne ducem la 100 și ceva de proiecte de județ dar fiecare localitate are 6-7 proiecte depuse (…). Va fi greu și trebuie să ne gândim și la gradul de încasare. Noi ne propunem niște sume în buget dar niciodată încasările nu au fost de 100%, ne propunem să încasăm 36 de milioane fonduri proprii din taxe și impozite și încă 5 milioane vin din taxa specială de salubritate dar nu înseamnă că vom și încasa cele 36 de milioane pe care ni le propunem și sigur nu le vom încasa pentru că prin reducerea celor 102 taxe calculul nostru este că vom încasa din start cu 2,5 milioane de lei mai puțin decât anul trecut„, a adăugat Flutur.
FLUTURAȘ cand ai avut tu bani pt populatie? Zi ne repede. Cand? Cand arunxai cu sticla de sampanie in vitrina magazinului?eW
Daca reabilitati TERMIC atunci reabilitati blocurile din beton nu cele din BCA si caramida dobitocilor.
Care dezbatere publica Fluturas? Ce fel de dezbatere publica daca sedinta de consiliu va avea loc peste citeva zile?? Asa respecti dumneata legea? Bugetul trebuia supus dezbaterii publice cu 30 de zile inainte de sedinta CL, nu acum in bataie de joc.