Când trecem la ora de vară și cum ne afectează schimbarea orei sănătatea și psihicul

ora de varaOra de vară 2017 pică în noaptea de 25 spre 26 martie, când ora 3:00 va deveni ora 4:00. Astfel, ziua de 26 martie 2017 va avea 23 de ore în loc de 24. Modificarea orei are, însă, consecințe serioase asupra psihicului și sănătății oamenilor, indiferent că este cea de vară sau de iarnă, potrivit România TV. 

În fiecare an, în ultima zi de duminică din luna martie trecem de la ora de iarnă, la cea de vară. Anul acesta ora se va schimba în noaptea de 26 spre 27 martie. Așadar, trebuie să ne dăm ceasurile cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ceasurile se vor fixa cu o ora în avans tocmai pentru a beneficia de lumina naturală, care după echinocţiul de primăvară, apare mai devreme.

like facebookAcest raţionament a stat la baza introducerii orei de vară, pentru modificarea programului de lucru, ca muncitorii să se poată bucura de lumina naturală cât mai mult timp (încă de la începutul zilei). Cu toate că se schimbă ora de iarnă în ora de vară, se schimbă doar unitatea „orară” – intervalul de 60 de minute şi nu altceva.

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară se face în jurul orei 3 dimineaţa, care va deveni ora 4 dimineaţa. S-a ales ora 3 dimineaţa, deoarece este ora în care, se presupune, că la acea oră, majoritatea populaţiei doarme şi nu va fi perturbat nici un program. Orarul curselor de transport, aeriene, rutiere, maritime sau pe căi ferate, va funcţiona după ora modificată.

ORA DE VARĂ 2017. Cum ne afectează sănătatea schimbarea orei

Te simţi obosită şi mai stresată ca de obicei? Schimbarea orei ar putea să te afecteze. Iată cum te influenţează trecerea de la ora de iarnă la cea de vară:

Vei dormi mai puţin cu o oră. Din acest motiv e posibil să te simţi mai obosită în primele săptămâni. Tot ce trebuie să faci este să ţii cont de ora la care mergi la somn şi să dormi minim 8 ore pe noapte. Celulele organismului se vor reface mai uşor şi îţi vor da energie pe parcursul zilei.

Vei fi mai predispusă bolilor. În această perioadă, viruşii circulă în aer şi trebuie să fii atentă la tot ce te înconjoară. E bine să consumi fructe şi legume pentru a-ţi vitaminiza corpul şi a-ţi creşte rezistenţa.

Vei simţi că nu mai ai timp să îţi îndeplineşti sarcinile. La început, ai impresia că timpul se comprimă. De fapt, trebuie să îţi păstrezi organizarea şi să faci faţă tuturor provocărilor zilnice.

Vei avea migrene. Dacă te confrunţi cu migrene, încearcă să îţi petreci timpul în aer liber, să mergi pe jos sau să faci o baie relaxantă. Te va ajuta să te simţi mai bine după o zi încărcată.

Vei fi predispusă la depresii. Pentru a nu-ţi accentua starea de anxietate, încearcă să vizitezi locuri noi care te vor încărca cu energie. Acordă-ţi un weekend doar pentru tine şi profită de vremea caldă.

Vei simţi nevoia de mai multă cafea. Atunci când dormi mai puţin, ai tendinţa să apelezi la băuturi care să te energizeze. Chiar dacă eşti iubitoare de cafea, ai putea să consumi mai multe fructe care îţi vor creşte rezistenţa la efort.

Schimbarea orei poate fi neplăcută, însă este foarte folositoare. Prin introducerea orei de vară, oamenii au urmărit să beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi să reducă folosirea luminii artificiale.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, a fost supendată din 1943 dar a fost reintrodusă în 1979.

Sursa: RomâniaTV

 

One thought on “Când trecem la ora de vară și cum ne afectează schimbarea orei sănătatea și psihicul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *