Acordul privind micul trafic de frontieră între România şi Republica Moldova a intrat de vineri în vigoare. Acordul permite cetăţenilor ambelor ţări, care au domiciliul într-o localitate situată în apropierea frontierei să circule fără vize, până la o distanţă de maxim 50 de kilometri în cealaltă ţară. „De această facilitate vor putea beneficia locuitorii a 52 de oraşe şi comune din judeţ, dar şi aproximativ un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul în 361 de localităţi de frontieră”, a precizat inspectorul Minodora Răcnea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF). Cei din zona de nord a judeţului vor putea tranzita prin noul punct de trecere Rădăuţi Prut, în timp ce locuitorii din zona de sud-est vor putea trece pe la Stânca-Costeşti.
Permise eliberate de ambasade
Permisele se eliberează de ambasadele celor două state, pentru români de Ambasada Republicii Moldova, iar pentru moldoveni de Ambasada României de la Chişinău, pe baza paşaportului, într-un termen de până la 60 de zile de la data depunerii cererii. Valabilitatea permiselor va fi de doi ani, urmând ca în caz de “bona fide” valabilitatea celui de al doilea permis să fie extinsă până la cinci ani. Titularul permisului are dreptul să rămână pe teritoriul celuilalt stat o perioadă de maximum 90 de zile. Nu vor obţine permisul cei pentru care au fost emise alerte în Sistemul de informare Schengen, cei care au făcut obiectul unor expulzări sau interdicţii. Încălcarea reglementărilor poate determina, după caz, revocarea sau anularea permisului, dar şi repatrierea. Pentru emiterea permiselor, fiecare ţară va percepe un tarif ce urmează a fi aprobat.
Cei care vor beneficia cel mai mult de aceste prevederi sunt cetăţenii moldoveni care, prin dobândirea permisului de mic trafic, scapă de necesitatea obţinerii vizelor pentru călătoriile în România.
Românii care locuiesc la distanţă mai mare de 50 de kilometri de graniţa cu Republica Moldova pot trece dincolo de Prut cu paşaportul.