Detinutii au dreptul la dusuri, camere incalzite la minimum 19 grade iarna si sali de mese

Dusuri, camere incalzite la minimum 19 grade iarna si sali de mese. Acestea sunt minimele conditii de care trebuie sa beneficieze detinutii din Penitenciarul Botosani, potrivit unui ordin emis de ministrul Justitiei, care prevede Normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate.

Actul normativ spune ca "grupurile si instalatiile sanitare din camerele de detinere trebuie sa asigure accesul permanent la apa potabila si sa permita fiecarei persoane private de libertate sa isi satisfaca nevoile fiziologice ori de cate ori este necesar, in conditii de igiena si intimitate", dar si faptul caA?"grupurile sanitare se doteaza cu instalatii sanitare si se amenajeaza astfel incat sa se asigure cel putin o chiuveta, un WC si un dus pentru maximum 10 persoane private de libertate".

De asemenea, "instalatia de iluminat din camerele de cazare pentru persoanele private de libertate se realizeaza astfel incat corpurile de iluminat sa poata fi aprinse si stinse de catre acestea", iar "prizele de alimentare cu energie electrica (220 V) se instaleaza in interiorul camerelor de detinere".

Ordinul 433 din 2010 mai prevede ca "instalatiile de incalzire trebuie sa asigure in perioada sezonului rece o temperatura de cel putin 19As C in camerele de cazare a persoanelor private de libertate si in spatiile destinate desfasurarii diferitelor activitati", dar si ca "in fiecare camera de cazare se instaleaza o priza pentru distribuire de semnal TV de la instalatia de televiziune cu circuit inchis, precum si un sistem de radioficare".

Conditiile se modifica si in ceea ce priveste cazarea si masa.

"Camerele de cazare sunt dotate cu mobilier, astfel incat sa ofere persoanelor private de libertate conditii pentru dormit, pastrarea bunurilor si obiectelor personale, servirea mesei, precum si pentru desfasurarea unor activitati de educatie", se arata in ordin.
Totodata, "in masura in care este posibil, cu respectarea normelor de securitate, unitatile penitenciare asigura servirea mesei de catre persoanele private de libertate in sali de mese special amenajate".

Directorul Penitenciarului din Botosani, Marius Hliban, sustine ca 90% din conditiile impuse de ministrul Justitiei sunt respectate la Botosani.

"Datorita investitiilor facute, la Botosani conditiile din penitenciar sunt de bun simt", a afirmat Hliban.