Bancile au respins o cerere de creditare a societatii Eltrans pentru o suma de 47 de bani

Situaţie nemaintilnită la nivelul unei societăţi subordonate Consiliului Local. Societatea Eltrans nu a putut contracta un credit bancar din cauza a 47 bani. Suma era inregistrată la Registrul Comerţului ca şi capital social. Din acest motiv, reprezentanţii Eltrans nu au putut demara procedurile in vederea luării unui credit bancar pentru stingerea creanţelor şi a cerut, de urgenţă, convocarea AGA in vederea modificarii capitalului social cu 0,47 lei, pentru echilibrarea acestuia.

Victor Ivănescu, directorul Eltrans, explică şi cum s-a ajuns la această situaţie. "In urma demersului pentru obţinerea unui credit bancar am constatat la Registrul Comerţului că capitalul social al societăţii este dezechilibrat din cauza denominării care a avut loc in 2005, motiv pentru care după virgulă au rămas 47 de bani, care nu divizează la valoarea acţiunii de 2,5 lei. De aceea, am făcut o propunere de reducere a capitalului social cu 47 bani şi in acelaşi timp, societatea fiind decapitalizată in decursul anilor datorită pierderilor acumulate trebuia să facem reducere de capital cu un anumit procent incit activul net al societăţii să nu fie mai mic decit jumătate din capitalul social al societăţii", a spus Ivănescu.

El spune că orice bancă se consultă la Registrul Comerţului despre activitatea societăţii, iarA�in momentul in care acolo apărea capital dezechilibrat din cauza denominării, trebuia făcut şi acest demers in AGA. Ivănescu spune că nu s-a mai confruntat niciodată cu o astfel de situaţie. Creditul, in valoare de 5 miliarde lei vechi, urmează să fie luat de societate pentru acoperirea datoriilor societăţii către bugetul de stat. Acest credit ar aduce societatea pe zero şi nu ar mai avea datorii.