Sute de botoşăneni au notificat băncile, în baza Legii dării în plată, şi au solicitat să predea imobilele pe care le-au luat prin credite bancare, în schimbul stingerii împrumuturilor.
Botoşănenii au apelat la avocaţi, executori şi notari şi au trimis băncilor înştiinţări pentru predarea locuinţelor. În unele cazuri nu s-a ajuns la o înţelegere şi s-a apelat la instanţă, băncile contestând procedura.
Pe rolul Judecătoriei Botoşani sunt trei astfel de procese cu bănci precum BCR sau Volksbank, unitate bancară care a fost preluată de Banca Transilvania.
„La serviciile noastre au apelat oameni cărora le-au fost vândute apartamentele și au rămas cu debite, din cauză că dobânzile și penalitățile rau foarte mari. E clar că nu mai reușeau să plătească și ar fi rămas toată viața cu datorii. Am trimis notificări la bănci, iar băncile suspendă imediat executările. Nu știu cât va dura proceura, pentru că sunt bănci care au contestat, sunt bănci care sunt în discuție”, a afirmat executorul Sînziana Secrieru.
Legea dării în plată a intrat în vigoare în 13 mai. Documentul prevede că persoanele fizice care au luat un credit ipotecar vor putea să-l stingă dacă vor ceda băncii proprietatea asupra imobilului ipotecat.
Legea dării în plată se aplică şi debitorilor care au fost deja executaţi silit sau celor care se află în procedură de executare silită, însă nu se aplică împrumuturilor acordate prin programul „Prima Casă”.
Băncile cer ca fostul debitor să fie trecut timp de patru ani pe o listă la Biroului de Credit, ca și cum ar fi în continuare dator. Astfel, acesta nu va mai beneficia de alte credite
si o sa vedeti cum bancile vor avea scoase la lititatie mii de case si cine o sa se inghesuie sa le cumpere? doar cei cu bani multi.