La Biserica Vovidenia din Botoşani, unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult locale, se adună într-o după-amiază banală de marţi zeci de tineri.Printre ei se află şi Gabriela Axinte, o elevă care tocmai termină clasa a XII-a la un liceu din ora. A ajuns în jurul orei 17.00, însoţită de o prietenă, care se află la finalul cursurilor liceale. Urmează, imediat, examenul de Bacalaureat şi cele două eleve par a fi venit să aprindă o lumânare. În scurt timp, pe băncile din curtea bisericii se aşează, rând pe rând, alţi zeci şi zeci de adolescenţi.
La un moment dat, în curte intră o clasă întreagă de elevi de liceu, însoţiţi de un profesor. Nu lipsesc nici părinţii. Avalanşa de tineri de la Vovidania este oarecum neobişnuită, în condiţiile în care biserica este frecventată, de regulă, de credincioşi la vârsta a doua.
Gabriela ne explică, însă, ce se întâmplă: „Are loc o slujbă specială pentru tineri, dar mai ales pentru reuşita la Bacalaureat şi examene. Sunt rugăciuni care ajută mult pentru succesul la probe“. Din vorbă în vorbă, ne dăm seama că toţi cei adunaţi la biserică au venit pentru acelaşi lucru, binecuvântarea şi slujba specială pentru reuşita la Bac şi Capacitate.
„Vrem să ne ajute Dumnezeu la Bacalaureat“, spune timid un elev de liceu. După ce au bat clopotele, întreaga suflare intră în biserică sau rămâne pe-afară şi ascultă la boxe pregătirea slujbei. Un sobor de preoţi îşi face apariţia.
Preotul paroh de la Vovidenia, Partenie Apostoaie, unul dintre iniţiatorii slujbelor pentru tineri şi reuşita la examene, spune că rugăciunile servesc şi studenţilor, dar şi tuturor tinerilor care au competiţii sau concursuri pe care trebuie să le promoveze. Rugăciunile se organizează în cadrul unui cerc pastoral misionar, format din tineri care se întrunesc la biserică în mod regulat.
Preotul botoşănean spune că rugăciunile făcute înţelepţesc elevii şi totodată oferă aceea doză de har care ar fi necesară candidaţilor pentru a lua examenele. „Bineînţeles, tânărul munceşte, învaţă, părinţii sunt stresaţi, dar fiecare dintre noi trebuie să ne rugăm Bunului Dumnezeu să avem capacitatea să reuşim şi, în al doilea rând, să luăm bune decizii în viaţa noastră. Numai bunul Dumnezeu este izvorul adevăratei înţelepciuni. Numai Bunul Dumnezeu face ca drumurile vieţii copiilor noştri să fie drumuri luminoase pline de har şi de aceea rugăciunea este binevenită“, adaugă preotul Partenie.
Sobor de cinci preoţi
Slujbele şi rugăciunile speciale au loc în fiecare vineri seară, odată cu Sfântul Maslu. Totodată şi marţea uneori, prin cercul misionar al tinerilor botoşăneni, se organizează astfel de slujbe la Biserica Vovidenia. La slujbă participă un sobor de 5 preoţi. În mare parte este vorba de rugăciuni şi slujbe cunoscute, adresate tineretului ortodox. Alături de tineri, în biserică şi-au făcut loc şi mame cu copii de-o şchioapă, dar şi vârstnici. Slujba pentru reuşita la examene durează în jur de o oră.Zeci de tineri vin însoţiţi de părinţi la Biserică, mai ales elevii de clasele a VII-a şi a VIII-a. Carmen, de exemplu, a venit cu fiul ei, Sebastian, care termină clasa a VII-a şi, pentru el, urmează un an greu, de pregătire pentru Evaluarea Naţională.
„Este bine pentru ei să vină la Biserică. Să-şi îndrepte faţa către Biserică, că tineretul din ziua de astăzi nu merge chiar pe calea cea bună. Spre Biserică să-şi îndrepte faţa, nu către tatuaje şi alte prostii. Ajută cu rugăciunea la examene şi la învăţătură, nu cu ce văd astăzi, că mă ia groaza“, spune botoşăneanca.
Fiul împărtăşeşte părerea mamei şi spune că vine să se roage, pentru a intra la un liceu bun şi mai ales să scape de emoţii. „Rugăciunea mă ajută mult. Scap de emoţii şi mă ajută să trec mai departe, să intru la un liceu bun. Să-mi fac un viitor. Trebuie să şi învăţ, trebuie multă muncă. Dar rugăciunea mă ajută“, spune Sebastian.
„Nu rezolvi nimic fără învăţătură“
Anul educaţiei religioase
Preotul Partenie Apostoaie spune că aceste slujbe speciale mai au un scop, acela de a educat tinerii în spiritul ortodox. Mai ales că, spune preotul, acest an este dedicat educaţiei tinerilor, chiar de către Biserica Ortodoxă.
”Anul acesta aşa după cum ştiţi Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române pune un accent pe educaţia tinerilor. Este de fapt anul educaţiei religioase a tinerilor ortodocşi de pretutindeni şi arătând prin aceasta valoare tinerilor şi a educaţiei lor. Se spune de multe ori că iată educaţia costă mult. Ferească Dumnezeu cât costă o naţiune fără educaţie. De aceea ne rugăm bunului Dumnezeu ca toţi tinerii, toţi copii, pruncii şi toţi oamenii să avem darul înţelepciunii să luăm cele mai bune decizii în viaţa noastră, iar tinerii să aibă dragoste faţă de carte de toată ştiinţa cea bună şi folositoare, reuşită la examene spor şi ajutor în toate”, adaugă preotul botoşănean.
Sursa: adevarul.ro