De toate pentru toti, asta are in Consiliul de Administratie (CA) societatea de termoficare a municipiului Botosani.
Sapte persoane, dintre care doar despre doua se poate spune ca sunt specialiste in domeniu, formeaza CA al Termica. Desi cel putin teoretic sunt straine de incalzirea centralizata, acestea adopta hotarari esentiale pentru unitate si implicit pentru zecile de mii de botosaneni racordati inca la acest sistem. Printre altele, in CA se adopta bugetul, bilantul contabil si proiectele de investitie.
Ca si la celelalte unitati subordonate Consiliului Local sau Consiliului Judetean, membrii au fost numiti politic pe aceste posturi, criteriul profesional nefiind tocmai unul de baza in nominalizarea lor. In aceste conditii in structura de conducere a agentului economic au incaput tot soiul de oameni, de la un sindicalist pana la fostul director al fabricii de zahar de la Bucecea. "Indiferent de la ce partid vin avem o colaborare buna. Discutam strict profesional", a declarat Ion Diaconu, director general si presedinte al CA de la Termica.
Componenta Consiliul de Administratie SC Termica SAA A A
Ion DiaconuA A A A A A A A A A A A A A – presedinte CA, inginer, PD-L
Iustinian Bozi – inginer, PSD
Mircea CazimirA A A A A A A A A – pensionar, fost angajat in cooperatie, PD-L
Cristian HritcuA A A A A A A A A A – inginer Elpro, PD-L
Cornel StrujanA A A A A A A A A A A – profesor de sport, directorul scolii 13, PD-L
Stefan TarcaA A A A A A A A A A A A – lider CNSLR Fratia, PSD
Constantin Zarnescu– expeditor international, angajat SC Urban Serv SA, PNL
Transport local dirijat de un agronom si un textilist
Daca Termica a ajuns sa fie condusa de un sindicalist si un profesor de sport, la Eltrans, unitatea de transport electric a orasului, printre sefi se regasesc un agronom si un inginer textilist. "Ne intalnim de regula lunar, dar, daca nu avem intr-o luna materiale, nu facem sedinta. Toate hotararile pe care nu le pot lua eu ca director, o casare, un contract, o cerere de sponsorizare trebuie discutate in Consiliul de Administratie", a afirmat Victor Ivanescu, director general si presedintele CA de la Eltrans. De obicei membrii CA se intrunesc lunar si analizeaza situatia financiara a societatii. Printre hotararile mai importante pe care consiliu le-a luat in acest an poate fi mentionata aceea de inventariere a cablurilor de Internet si telefonie de pe stalpii de tramvai.
Componenta Consiliul de Administratie SC Eltrans SA
Victor IvanescuA A A A A A A A A –presedinte CA, inginer electronist, PD-L
Dinu Aolaritei – pensionar, fost sef al organizatiei municipale PRM, membru PD-L
Romica FifeaA A A A A A A A A A A A A – angajat Locativa, PD-L
Eugen NituraA A A A A A A A A A A A A –agronom, consilier judetean PRM
Cristina Trofinov A A A A A A – inginer textilist, PSD
CA de la Locativa se intruneste lunar
Si societatea Locativa are pensionarul sau. Este vorba de Lucian Cilinschi, unul dintre cei mai activi botosaneni de varsta a treia atunci cand e vorba de cheltuit banii statului. In afara pensiei de fost militar, care este de circa 2.000 de lei lunar, acesta este si sef al Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) al Primariei, calitate in care mai primeste in jurul a 1.500 de lei. Pe langa acestea, de ani buni este si membru al CA al Locativa. Astfel, de fondul locativ al municipalitatii ajunge sa aiba grija un pensionar de armata, seful revolutionarilor, un economist si un inginer. Cu ce se ocupa acestia? Aproba sau nu casarea de materiale si analizeaza cereri de reducere a chiriei. Cel putin acestea sunt exemplele date de Florinel Gornea, directorul general si presedintele CA al societatii. "Obligatoriu avem o sedinta pe luna pentru aprobarea indicatorilor economici", a spus Florinel Gornea.A A
Componenta Consiliul de Administratie SC Locativa SA
Florin Gornea – presedinte CA, inginer, PD-L
Lucian CilinschiA A A A A A A A A – pensionar MapN, sef SVSU, PD-L
Geta ChebacA A A A A A A A A A A A A – inginer PD-L
Vasile HalasanuA A A A A A A A – presedintele Asociatiei Revolutionare 22 – 25 decembrie 1989, PSD
Dana LozneanuA A A A A A A A A – economist, fost consilier la cabinetul parlamentar al lui Razvan Theodorescu, PSD
Fief democrat-liberal la Urban Serv
Urban Serv pare un fief democrat-liberal si, ca atare, unitatea a scapat de sindicalisti si agricultori. "Ne intalnim cel putin o data pe luna. E obligatoriu sa facem analiza indicatorilor economico – financiari", ne-a declarat Gheorghe Pricopi, director general si presedintele CA de la unitatea de salubrizare a orasului.
Componenta Consiliul de Administratie SC Urban Serv SAA A A
Gheorghe PricopiA A A A A A – presedinte CA, inginer, PD-L
Sergiu BurlacuA A A A A A A A A A – economist, PNL
Constantin CiobanuA A – PD-L
Simona HutanuA A A A A A A A A A – PD-L
Cristina MironA A A A A A A A A A – PD-L
Posturi negociate dupa alegeri
Membrii consiliilor de administratie de la unitatile subordonate Consiliului Local au fost numiti strict politic. Nominalizarile sunt apanajul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la fiecare unitate in parte. In cazul tuturor celor patru firme, AGA este formata de consilierii locali. Acestia au negociat politic posturile astfel incat componenta rezultata reprezinta aproape fidel proportia de membri pe care partidele o au in Consiliul Local. Avand cele mai bune rezultate la alegerile locale de anul trecut PD-L are si cei mai multi oameni in CA-uri, fiind urmat de PSD si PNL. Singurul intrus este Eugen Nitura de la PRM, formatiune care nu este reprezentata in CL.
Financiar vorbind, pana la inceputul anului sa fii membru al unui astfel de consiliu de administratie era o mica afacere. Ridicai mana o data pe luna la o sedinta si luai pe putin vreo 100 de euro. Asta pentru ca membrii CA primeau in jur de 10 – 20% din salariul directorului general. Din ianuarie Guvernul a hotarat, insa, ca indemnizatiile sa fie de 1%, ceea ce inseamna in jur de 34 lei pe luna. "Iau bani cat doua pachete de tigari", a spus Florinel Gornea. Raman insa, de exemplu, influenta de care au parte acesti oameni sau accesul la informatii importante pentru viata orasului.
Specialistii nu au loc nici in conducerea Apa Grup
Nu doar la unitatile unde Consiliul Local (CL) este actionar se intampla astfel de lucruri. Situatia este valabila si la societatea Apa Grup subordonata Consiliului Judetean (CJ). Si aici, conducerea este asigurata in buna parte de oameni care nu au nicio legatura cu hidrotehnica. Un sindicalist, un sociolog si nelipsitul pensionar fac parte din Consiliul de Administratie al unitatii. Totodata, ii regasim aici pe Stefan Tarca si Vasile Halasanu, care fac parte si din CA-uri de la Consiliul Local.
"Sunt nemultumit ca nu exista o suficienta implicare a tuturor factorilor responsabili. Toata lumea asteapta ca problemele dificile cu care se confrunta societatea Apa Grup sa fie rezolvate exclusiv de managerul acestei unitati, dar as vrea sa precizez ca aceasta unitate are si un consiliu de administratie, precum si sapte consilieri care au primit mandat sa faca parte din Adunarea Generala a Actionarilor. As dori sa se vada in viitor si aportul acestor organisme", afirma luna trecuta Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean.
Oficialul era atunci nemultumit ca societatea inca nu a redus cu 5% cheltuielile de personal, asa cum trebuia sa o faca prin programul ISPA. Ilar este, insa, ca seful CJ isi critica practic unul dintre consilierii personali. Este vorba de Florin Bulgaru, care face parte din CA.
Componenta Consiliul de Administratie SC Apa Grup SA
Maricel Georgescu – presedinte CA, inginer
Valeriu ApetreiA A A A A A A A A – membru PRM
Grigore BoziA A A A A A A A A A A A A A – inginer-profesor, specialitatea tehnologia constructiilor de masini, fost fundas la CS Botosani
Florin BulgaruA A A A A A A A A A A – sociolog, consilierul personal al presedintelui CJ
Vasile HalasanuA A A A A A A A – presedinte "Asociatia Revolutionara 22 – 25 decembrie 1989" si Fundatia Judeteana pentru Tineret
Viorica SorescuA A A A A A A A A – sotia vicepresedintelui judetean PNL Gheorghe Sorescu
Stefan TarcaA A A A A A A A A A A A A – lider judetean CNSLR Fratia
Societatile locale au acumulat datorii uriase
Numirile pe criterii aproape exclusiv politice ale membrilor consiliilor de administratie nu raman fara urmari. Apa Grup are datorii de circa 10 milioane de euro la bugetul de stat si risca sa piarda programul ISPA, intrucat nu are fonduri pentru achitarea TVA-ului aferent lucrarilor. Termica are la randul ei datorii uriase si continua sa fie agentul economic botosanean care primeste cei mai multi bani de la stat. Numai in aceasta toamna i s-au dat bani ori i s-au compensat datorii de peste 12 milioane de lei. In ciuda situatiei acestor unitati niciodata membrii consiliilor de administratie nu au fost penalizati in vreun fel. De altfel, orice s-ar fi intamplat la societatile din subordinea CJ sau CL, oamenii din CA nu au platit vreodata.