Sute de lebede trăiesc în judeţul Botoşani protejate de lege, dar şi de localnici. Iazurile sălbatice din nord, spun specialiştii, sunt destinaţia preferată a lebedelor. Sălaşurile acestora din nord au devenit locuri protejate.
Judeţul Botoşani este al doilea la nivel naţional ca suprafaţă de luciu de apă. Mai precis, este unul dintre judeţele cu cele mai numeroase iazuri, lacuri şi suprafeţe cu apă din ţară. Multe dintre acestea sunt sălbatice şi reprezintă un adevărat paradis pentru iubitorii de relaxare, natură neîmblânzită şi pescuit. Iazurile învelite în stuf, păpuriş şi diferite plante de apă, pline de peşte de diferite tipuri, reprezintă s-au transformat în adevărate paradisuri în care natura şi nu omul stabileşte regulile, scrie ziarul Adevarul.
În ultimul deceniu, iazurile sălbatice din nord au devenit patria a zeci de specii de păsări de toate tipurile, dar în special acvatice. Dintre acestea, cele care s-au adaptat cel mai bine şi care de altfel au ales Botoşaniul inclusiv ca „reşedinţă” de iarnă au fost lebedele. Maiestuoasele păsări acvatice au venit în număr mare în câteva zone ale judeţului şi de câţiva ani stau toate anotimpurile oferind un spectacol unicat, tuturor iubitorilor de natură.
Botoşaniul, patria lebedelor
Pentru sătenii din apropierea lacurilor de la Costeşti, Stânca Costeşti, Rogojeşti-Bucecea, Hăneşti sau Tătărăni, lebedele sunt o obişnuinţă. Şi asta fiindcă sute de zburătoare populează iazurile din zonă şi deja sunt ”rezidente” permanente a stufărişurilor unde şi-au făcut cuiburi. Victor Prisăcariu, un sătean din Răchiţi, vine frecvent la iazul Costeşti din comună, doar pentru alte privi. Se aşează tăcut la marginea uriaşului iaz şi le priveşte jocul.
”Sunt atât de frumoase şi au ceva aşa parcă din altă lume în ele. Este o plăcere. Sunt multe. Au venit în urmă cu vreo 10 ani. La început au fost puţine. Şi-au găsit culcuş aici în stuf. Nu le-a deranajat nimeni şi s-au înmulţit. Şi iarna stau aici. Este o minune că le avem”, spune săteanul.
Lebedele şi-au făcut culcuş însă în mai toate marile iazuri ale judeţului. În frumosul lac de la Hăneşti, de câteva sute de hectare, inclusiv pe insula din mijlocul acestuia, câteva familii de lebede, fac mulţimea de pescari atraşi de capturile bogate din lac, să amuţească. Ritualurile lor de împrechere, dar şi zborul sau plimbările maiestuoase prin apă, reprezintă un adevărat spectacol al naturii.
”Ne bucurăm mult că lebedele au ales să vină aici la noi la Hăneşti. Sunt superbe şi nimeni nu le tulbură liniştea. Sunt multe care vin şi stau aici pe lac”, spune şi Lucian Manole, director la şcoala din Hăneşti. Sătenii se comportă cu evlavie, parcă cu aceste păsări maiestuoase. Mai taie stuful de pe iazuri, dar niciodată prea mult şi nici nu se apropie de sălaşurile lor. Pur şi simplu lasă ca natura să-şi urmeze cursul şi sunt fericiţi că lebedele au ales să vină la Botoşani, deşi nu-şi explică de ce. ”Nu înţeleg cum au ajuns aici în nord şi de ce stau aici. Este mult peşte, este adevărat dar este mai frig la noi. Oricum nu le deranjează nimeni. Aici balta este aşa cum a lăsat-o Dumnezeu. Nu ne băgăm noi în socotelile astea. Doar pescarii vin”, spune Victor Prisacaru.
Botoşaniul habitat de cuibărire al lebedelor
Dacă sătenii nu au o explicaţie clară, specialiştii în biodiversitate, arată că există nişte motive bine întemeiate şi confirmă această realitate: Botoşaniul a devenit o nouă patrie a lebedelor. Aici păsările iernează şi, cel mai important, clocesc. Din punctul de vedere al specialiştilor de la Agenţia de Protecţia Mediului, la Botoşani este o densitate uriaşă de locuri de clocit, fiind o adevărată ”maternitate” pentru lebede. ”Lebăda este o specifică ecosistemelor acvatice şi astăzi o putem întâlni pe aproape toate luciurile de apă din judeţul Botoşani, dar mai ales în ariile protejate, situri Natura 2000 şi care fac parte din reţeau ecologică europeană, tocmai fiindcă aici găsim specii protejate la nivel european.
Lebăda de vară, cea mai întâlnită o găsim şi la Stânca Costeşti, la acumulările Rogojeşti-Bucecea, Iezer Dorohoi dar şi în multe alte zone. Pe harta distribuţiei locurilor de cuibărit, Botoşaniul apare integral ca şi habitat de cuibărire a speciei. Iar lebedele au ales aceste zone din judeţul Botoşani, fiindcă sunt prielnice pentru cuibărit, fără impact antropic, adică zone în care omul se manifestă rar şi cu hrană din abundenţă”, spune Daniela Roxana Davidoiu, specialist în cadrul biroului de biodiversitate de la APM Botoşani.
Paradisuri ale nordului
Iazurile unde sălăşluiesc lebedele şi multe alte specii rare de păsări acvatice, inclusiv egrete sau bâtlani, sunt adevărate paradisuri. Neîntinate de mâna omului, acestea sunt la cheremul naturii care schimbă şi diversifică. În aceste zone, atât plantele, păsările, cât şi animalele precum vidrele, mistreţii sau căprioarele trăiesc în tihnă şi pot fi admirate de iubitorii de natură. Doar pescarii ce mai tulbură liniştea acestor vieţuitoare. Multe dintre acestea iazuri, tocmai datorită faunei şi florei bogate şi preţioase, au devenit arii protejate la nivel european.
Sursa: Adevarul