Amenzile neachitate, transformate in munca in folosul comunitatii. Sancţiunea prestării unei activităţi in folosul comunităţii se pune in executare de către prima instanţă de judecată prin emiterea unui mandat de executare. Cate o copie de pe dispozitivul hotărarii, insoţită de mandatul de executare, se comunică primarului unităţii administrativ-teritoriale şi unităţii de poliţie in a caror rază teritorială işi are domiciliul sau resedinţa contravenientul.
In anul 2008 sancţiunea avertismentului a fost aplicată in cazul a 5.116 persoane, care au săvarşit fapte antisocoale de un pericol social redus, erau minori, elevi, studenţi sau sufereau de diverse boli. In acelaşi timp au fost aplicate un număr de 3.860 amenzi contravenţionale, din care 1.312 contravenţii prevăzute la Legea 61/1991-pentru sancţionarea faptelor de incălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publie şi 51 pentru fapte prevăzute le Legea 12/1990-privind protejarea populaţiei impotriva unor activităţi comerciale ilicite. Parte dintre aceşti contravenienţi au achitat amenzile ce le-au fost aplicate, alţii insă nu au făcut acest lucru, iar procesele verbale au fost inaintate la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Botoşani, ori la primăriile de la locul de domiciliu al persoanelor in cauză. Datorită insolvabilităţii unor contravenienţi sau chiar a relei credinţe manifestată de aceştia, multe amenzi nu sunt achitate şi nici organele fiscale nu pot proceda la executarea silită a debitelor respective.
Prin noile modificări contravenientul rău platnic este obligat la muncă in folosul comunităţii fără a i se mai cere acordul in acest sens.
"Avem suficiente astfel de cazuri şi in acest an. Din păcate amenda nu este pentru unii un mijloc coercitiv eficient. Sperăm ca prin introducerea obligativităţii efectuării muncii in folosul comunităţii pentru rău platnici să descurajăm contravenienţii să se situeze in afara limitelor legii", a declarat directorul adjunct al Poliţiei Comunitare Ioan Onuţu.