Zeci de tone de furaje, arse din cauza a doi copii de cinci ani

Doi copii de 5 ani au transformat din joacă depozitele de furaje din gosdăpodăriile părinţilor in torţe aprinse. S-a intimplat joi, 1 octombrie, in două localităţi din judeţ. Numai intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca incendiile să nu se extindă şi la clădirile din gospodării.
Ieri dimineaţă, fiul unei familii din satul Miorcani, comuna Rădăuţi Prut, in virstă de numai 5 ani, s-a jucat cu chibriturile in apropierea depozitului de furaje din gospodăria părinţilor incendiindu-l. Flăcările au fost observate in jurul orei 09.43 cind părinţii au cerut ajutorul pompierilor. Spre locul indicat au plecat un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Săveni. Pentru stingerea incendiului au acţionat 6 pompieri ajutaţi de 4 membrii ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comuna Rădăuţi Prut şi 3 cetăţeni. Flăcările au distrus cca. 12 tone
de furaje, pagube estimate de proprietară, Constanţa A., la 2.500 lei. Prin intervenţia promptă a pompierilor au fost salvate bunuri materiale in valoare de 40.000 lei.
Citeva ore mai tirziu un alt copil in virstă de 5 ani, din satul Socrujeni, comuna Gorbăneşti, a incendiat din joacă furajele depozitate in apropierea casei părinteşti. Speriat de urmările faptei sale şi-a alertat vecinii care au solicitat
sprijin pompierilor pentru a salva averea lui Petrică F.. din flăcări. Pentru stingerea incendiului au intervenit două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenţie Truşeşti. Flăcările au fost stinse inainte de a se extinde la clădirile din gospodărie. Au ars cca. 18 tone de furaje, pagube estimate de proprietar la 8.000 lei. Pompierii au salvat casa şi celelalte anexe in valoare de 150.000 de lei.
In luna septembrie alţi 7 copii a provocat tot atitea incendii la Botoşani. Jocul copiilor cu focul a provocat pagube in valoare de peste 130.000 lei. Prin acţiunea pompierilor, ajutaţi in unele cazuri de membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au fost salvate bunuri materiale in valoare de 2.000.000 de lei.
Copiii trebuie să cunoască rolul focului in viaţa omului şi să inţeleagă efectele utilizării incorecte al acestuia, motiv pentru care adulţii in grija cărora se alfă aceştia fie că este vorba de părinţi, bunici, bone sau educatori sunt obligaţi, chiar şi de legislaţia in domeniu, să ia toate măsurile pentru prevenirea jocului copiilor cu focul in condiţii şi in locuri in care se pot produce incendii.
Pentru prevenirea producerii unor incendii in locuinţe sau gospodării recomandăm persoanelor implicate in creşterea, educarea şi supravegherea copiilor următoarele reguli şi măsuri de PSI.:
* supravegherea permanentă a copiilor şi nelăsarea la indemina acestora a
mijloacelor care pot produce aprinderea (chibrituri, brichete, luminări,
etc.);
* interzicerea accesului şi jocului copiilor in apropierea depozitelor de furaje, poduri, magazii, grajduri, etc.;
* interzicerea folosirii de către copii a aparatelor electrice şi electrocasnice (reşouri, fiare de calcat, aragaze,etc.);
* interzicerea lăsării singuri sau incuierii copiilor in locuinţe in care funcţioneaza sobe sau mijloace de gătit (sobe, aragaze, reşouri, etc.).