De un an de zile, botoşănenii din municipiu escaladează şanţurile create in urma lucrărilor pe ISPA

Pe 1 octombrie se implineşte un an de la emiterea ordinului de incepere a lucrărilor din municipiul Botoşani pentru lucrările din cadrul programului ISPA. Din totalul de 64 de kilometri de conductă ce trebuie inlocuită, constructorii au inlocuit 60%, deschizand şantiere pe un total de 40 de străzi. In ceea ce priveşte reţeaua de canalizare prinsă in proiect, lucrările de montare a noii conducte au inceput mai tarziu decat cele de pe apă, realizandu-se totuşi peste 3 kilometri, adică un procent de 20%, fiind atacate cinci zone din municipiu. "Disconfortul creat botoşănenilor in tot acest timp este motivat de un grad al lucrărilor, considerat a fi foarte bun, reflectat in cifre şi număr de străzi. Termenul limită al lucrărilor este decembrie 2010, motiv pentru care, cel puţin teoretic, derularea contractului se poate incadra in timp", explică Maricel Georgescu, directorul general al Apa Grup.

Principala problemă a lucrărilor ISPA pe municipiul Botoşani constă in plata TVA-ului aferent valorii proiectului, sarcină ce revine societăţii Apa Grup. Dată fiind situaţia financiară precară a unităţii, s-a ajuns la o restanţă de circa 700.000 de euro doar către constructori, fără a mai lua in calcul lucrările pe celelalte componente ale programului ISPA la Botoşani. Restanţele la plată au dus la incetinirea lucrărilor de către firma de construcţie, condiţie prevăzută in contractul semnat cu Apa Grup, şi riscă să atragă după sine sistarea acestora. Problema este mai mult decat gravă, intrucat segmente din lucrarea ce urmează a fi executată se suprapun cu proiectul derulat de primăria Botoşani privind crearea unei şosele de centură a municipiului, destinată traficului greu. Neplata TVA intarzie, astfel, două proiecte pe fonduri europene. "Am trimis 11 adrese doar către Ministerul de Finanţe pentru a solicita ajutorul. Ultima am semnat-o chiar ieri, odată cu cea către Ministerul Administraţiei şi Internelor, domnului ministru Dan Nica. Din păcate, incercările noastre nu au fost pană acum incununate cu succes", declară Mihai Ţabuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, acesta aratand că legea nu permite plata TVA-ului in cauză de către CJ.

Conform graficului de priorităţi, firmele de construcţie şi-au programat să intre cu inlocuirea conductelor de apă, in ordine, de pe străzile Octav Băncilă, Armoniei, Maior Ignat, Cuza Vodă, George Enescu, Octav Onicescu, Armeană, Calea Naţională, pe segmentul Uzinei-Griviţa, Primăverii, intre Octav Onicescu şi George Enescu, Condacia şi Aleea Liceului. In ceea ce priveşte sistemul de canalizare priorităţile sunt instalarea ramelor şi capacelor la ceea ce s-a inlocuit pană acum, extinderea lucrărilor pe Uzinei, Barbu Lăzăreanu, Grigore Antipa, precum şi realizarea unui colector pe Impărat Traian. Programul ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) este unul dintre cele trei instrumente de finanţare nerambursabile ale Comunităţii Europene şi a fost stabilit prin Regulamentul Consiliului Uniunii Europene In vederea acordării asistenţei pentru pregătirea aderării la Uniunea Europeană a ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Apa Grup Botoşani a obţinut la sfArşitul lui 2004 aprobarea proiectului "Reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi a sistemelor de colectare, canalizare şi tratare a apei uzate", avand costuri eligibile de 42,5 milioane de euro.