Mai multe blocuri turn construite in anii 89-90 nu au nici acum lift

Peste o sută de familii din municipiul Botoşani, care locuiesc in blocuri cu şapte sau opt etaje, sunt nevoite să urce zilnic pe scări pină la etajele superioare, din cauză că imobilele, date in folosinţă in urmă cu 20 de ani, nu au avut niciodată lift.

Cinci scări de bloc de pe Calea Naţională şi de pe Cuza Vodă au fost proiectate cu ascensoare, insă, in ciuda faptului că fondurile necesare investiţiilor au fost alocate, acestea nu au fost montate niciodată.

"Nu ştim de ce nu avem lift. Noi am intrebat şi intr-o parte, şi in alta, dar nu am primit niciun răspuns. Atunci, ni s-a făcut promisiunea că, după ce ne mutăm o să ni se pună şi lifturile, dar a venit Revoluţia (n.r. din 1989) şi gata. Acum, după 20 de ani de cind ne-am mutat nu mai putem face nimic. Ar trebui să punem noi bani, dar un lift este prea scump", a declarat unul dintre locatari.

Oamenii s-au obişnuit cu efortul zilnic, insă sunt nemulţumiţi că nicio instituţie a statului nu s-a implicat pină acum pentru a vedea cine a utilizat banii care erau destinaţi iniţial montării ascensoarelor.

Imobilele au fost construite in perioada 1989-1990 de către fosta Intreprindere Judeţeană de Gospodărire Comunală şi Locativă, al cărei ultim director este fostul prefect şi fostul deputat PSD Mihai Baltă. Acesta susţine că "la acea vreme era foarte greu să se aducă lifturi, pentru că plecau la export".

"Banii pentru procurarea acestor lifturi au rămas in conturile aferente investiţiilor şi in mod normal aceste blocuri trebuiau să aibă lifturi. Comisiile de recepţie care au făcut recepţiile preliminare şi care au permis mutarea locatarilor in imobile trebuiau să urmărească mai departe şi montarea lifturilor", afirmă Baltă, care dă vina pe reorganizarea unităţilor de stat imediat după 1990