Coşurile de fum necurăţate sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile şi o lumânare uitată aprinsă lângă nişte cartoane sunt cauzele care au generat şase incendii, în a treia zi din anul 2016, la Botoşani. Pentru stingerea acestora au intervenit, în total, 70 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, voluntari ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi cetăţeni. Pagubele au fost estimate la aproape 57.000 lei.
În ciuda temperaturilor scăzute, pompierii au împiedicat extinderea flăcărilor, fiind protejate de foc bunuri materiale în valoare de peste 1.355.000 lei.
Primul eveniment cu foc s-a înregistrat în oraşul Săveni, unde acoperişul unei case şi a unei anexe, având corp comun, s-a aprins de la un coş de fum neizolat termic faţă de materialele combustibile. Exista pericolul de propagare la alte patru case şi anexe. Incendiul a fost stins de pompierii din Săveni, care s-au deplasat la faţa locului cu două autospeciale cu apă şi spumă.
Două ore mai târziu, acoperişul şi bunurile dintr-o anexă de pe raza localităţii Băluşeni au fost cuprinse de flăcări de la un coş de fum necurăţat de funingine. Incendiul a fost stins în limitele găsite de pompieri.
Puţin după ora 17.00, un localnic din Drislea, comuna Truşeşti, a solicitat ajutorul pompierilor pentru stingerea incendiului care ameninţa să îi distrugă locuinţa. Cauza probabilă a incendiului o constituie un coş de fum necuraţat de funingine.
Puţin înainte de ora 22.00, pompierii dorohoieni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o locuinţă din satul Străteni, comuna Lozna. Ajunşi la faţa locului, salvatorii au constatat că ardea funinginea din coşul de fum.
În noaptea de 3 spre 4 ianuarie, la ora 01.30, un cetăţean din satul Şupitca, comuna Coşula, a cerut sprijin de la pompieri pentru stingerea unui incendiu care i-a cuprins o parte din tavanul unei camere a locuinţei. Spre locul indicat s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani, cu o autospecială cu apă şi spumă. La sosirea forţelor de intervenţie, ardea o parte din tavanul unei încăperi, existând pericolul ca flăcările să se extindă la celelalte camere.
Incendiul generat, cel mai probabil, de un coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile a fost stins în mai puţin de o oră, fiind salvate bunuri materiale în valoare de 20.000 de lei.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu, pompierii recomandă verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului.