Miliard deturnat din banii locatarilor

Un control efectuat prin dispoziţie a primarului a scos la iveală că o parte din banii locatarilor de la Asociaţia 46 (zona Griviţa) au fost folosiţi in alte scopuri. In urma controlului a rezultat că din banii achitaţi de locatari in perioada ianuarie 2008-mai 2009, 110.000 lei au ajuns in buzunarele unor persoane din conducerea asociaţiei.

"Există şi o recunoaştere a culpei, administratorul contabil a depus in nume propriu 400 de milioane de lei vechi (40.000 de lei- n.r.). Prejudiciul pină la inceputul lui 2008 este de 110.000 lei", a declarat Ion Diaconu, directorul Termica. Suma a fost returnată de Narcisa Matei, administratorul contabil, deşi la asociaţie ar fi vorba de o culpă comună.

Echipa de control a constatat că modul de operare a fost simplu. După ce banii erau incasaţi de la locatari, chitanţa era modificată, iar in registru era trecută o sumă cu mult mai mică. Au fost depistate multe chitanţe modificate. Spre exemplu, echipa de control a descoperit că, deşi un locatar a plătit 8.000 de lei, in registru a rămas ca plătită doar suma de 3.000 lei. Date fiind neregulile constatate s-a decis sigilarea fişetului in care se află chitanţe, fişele individuale şi listele de cheltuieli. Administratorul contabil incasează in continuare bani, şi asta spre nemulţumirea unora dintre locatarii care sunt la curent cu neregulile financiare din asociaţie.

Dacă in urmă cu citeva zile administratorul contabil declara cu seninătate că cei 110.000 lei reprezintă de fapt diferenţa dintre penalităţile facturate de Termica şi cele percepute locatarilor, intrebat ieri care este situaţia, a refuzat să dea amănunte. Narcisa Matei a susţinut că nu s-a finalizat verificarea, nu este incheiat procesul verbal şi "nu trece peste organele de control". Ea a replicat că nu trece peste organele de control, chiar şi atunci cind a fost intrebată de returnarea celor 40.000 de lei.

"Este clar că se vor propune măsuri pentru ridicarea atestatului administratorului contabil, vom convoca noi o adunare generală pentru a alege o nouă conducere şi se va dispune recuperarea unor sume de la expertul contabil care nu şi-a făcut treaba. Totodată, vom inainta dosarul la Poliţie. S-ar putea ca prejudiciul să fie mai mare. Vom acţiona după ce controlul va fi incheiat, iar raportul final va fi semnat de primar", a declarat Adriana Zăiceanu.

Control prelungit de Primărie

Potrivit Adrianei Zăiceanu, se fac verificări la 17 asociaţii. Controalele trebuiau incheiate pe 17 iulie, dar neregulile depistate au impus extinderea acestora pină pe 30 septembrie. Sunt vizate asociaţiile cu datorii istorice, cele care achită facturi emise in 2006 sau 2007. Asociaţiile au fost repartizate in şase grupe, iar verificările se fac de către patru echipe de control. Problema depistată la Asociaţia 46, dar şi neregulile financiare de la alte asociaţii demonstrează că, din păcate, unele conduceri de asociaţii jonglează cu banii locatarilor după bunul plac. De aceea conducerea Termica insistă pe incheierea convenţiilor individuale prin care locatarii plătesc direct la furnizor. "Noi deservim 13.500 de apartamente, respectiv 50.000 de locatari. Interesul nostru este să asigurăm servicii de calitate, dar pentru asta trebuie să ne incasăm şi banii la timp. Banii care ni se cuvin, trec insă prin mai multe filtre şi ajung la societate cu mare intirziere. Asociaţiile rămin in continuare reprezentantele locatarilor, dar să ne lase pe noi să ne ocupăm de incasare", a mai precizat Ion Diaconu, care a anunţat că locatarii se pot adresa la societate cu cereri pentru incheierea de convenţii individuale.

Cum şi in 2007 s-au găsit chitanţe modificate, controlul va fi extins şi la anii 2007 şi 2006, aşa după cum a precizat city managerul Adriana Zăiceanu. Potrivit acesteia, raportul final de control va fi incheiat cel mai probabil peste două săptămini.