Salariile tuturor angajatilor din invatamantul de stat vor creste cu 15 la suta, de la 1 decembrie. Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, dupa o ultima runda de negocieri cu sindicatele purtata luni, la Palatul Victoria. Sindicatele solicitau majorarea de la 1 noiembrie, dar s-au multumit si cu oferta Guvernului. Banii in plus vor intra in conturi din luna ianuarie.
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: „A fost acceptata solicitarea ca in educatie sa se mai acorde in acest an, incepand cu 1 decembrie, o crestere de 15% pentru tot personalul din invatamant: didactic, didactic auxiliar si nedidactic. Salariile pe luna decembrie se platesc in luna ianuarie si vor fi prinse pe bugetul anului 2016.”
Salariul mediu in invatamant este, in prezent, de 1556 de lei net, potrivit datelor Institutului de Statistica. Dupa majorarea de 15%, va ajunge la 1790 de lei.
Simion Hancescu, presedinte FSLI: „In momentul de fata, un profesor debutant are salariu brut de 1380 de lei. Dupa maririle din anul 2015, cu un procent suplimentar de 15%, inseamna ca ar ajunge la un procent brut de 1580 de lei, de la 1 decembrie.”
De majorare vor beneficia toti angajatii din invatamant. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, vorbim de 350.000 de persoane. Iar efortul financiar se ridica la 1,7 miliarde de lei pe an.
Chiar si dupa aceasta majorare, salariile profesorilor romani vor fi tot printre cele mai mici la nivel european.
Marius Nistor, presedinte Federatia „Spiru Haret”: „O spun din start ca ramanem tot la coada clasamentului. Si cu 15% saltul va fi nesemnificativ.”
Banca Elvetiana UBS a facut o analiza a lefurilor castigate de un profesor cu 10 ani vechime in diferite orase europene. In Bucuresti, salariul mediu brut ajunge la 5.400 de dolari pe an. Mai mult decat in Kiev sau Sofia, insa mult sub salariul pe care acelasi profesor l-ar incasa in Budapesta, Praga sau Bratislava. Si de 5-6 ori mai putin decat castiga un dascal din Roma, Paris sau Londra.
Majorarile salariale vor fi aprobate luna aceasta, prin ordonanta de urgenta. Dascalii au mai beneficiat anul acesta de alte 2 majorari de cate 5 procente fiecare. Astfel, potrivit ministrului Educatiei, in invatamant, in 2015, salariile au crescut cu 26%. Guvernul a anuntat deja ca de anul viitor va intra in vigoare legea salarizarii unice, care va aduce majorari pentru toti bugetarii. Profesorii sunt a 3-a categorie de bugetari care a obtinut majorari inainte de intrarea in vigoare a acestei legi, dupa inalti demnitari si medici.
Sursa: Stirile ProTV