368.428 botosaneni cu drept de vot (cu aproximativ 100.000 mai puţini decit la alegerile parlamentare de la finele lunii noiembrie a anului trecut) sunt aşteptaţi, duminică, la urne să-şi aleagă, pentru un mandat de cinci ani, cei 33 de reprezentanţi in Parlamentul European.
Potrivit legii, europarlamentarii romani pot fi aleşi şi de cetăţenii resortisanţi (categorie in care sunt incluşi şi romanii cu domiciliul sau reşedinţa in străinătate), dar şi de cei comunitari (orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, care are dreptul de a alege in Romania pentru Parlamentul European, avind domiciliul sau re şedinţa in ţara noastră).
Insă, indiferent de categoria de alegători din care face parte, fiecare trebuie să ştie unde, cind şi cum poate vota şi, mai ales, ce riscă aceia care incearcă să influenţeze opinia alegătorilor sau să fraudeze procesul electoral. Mai ales că, la europarlamentarele din acest an, se va vota pe trei tipuri de liste electorale: permanente, speciale şi suplimentare, acestea din urmă "dedicate", in principal, celor care aleg să-şi petreacă minivacanţa de Rusalii (care include şi ziua votului) in staţiuni turistice din ţară sau in străinătate.
Liste suplimentare in special pentru turişti
Concret, listele electorale permanente s-au intocmit pe localităţi şi ii cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care locuiesc in respectivul oraş, comună, sat.
Cit despre listele electorale suplimentare, acestea cuprind mai multe categorii de alegători.
Astfel, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe aceste liste vor putea vota: alegătorii aflaţi, in ziua votului, in altă localitate decit cea de domiciliu; membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare; turiştii romani aflaţi in străinătate; bolnavii imobilizaţi la pat şi cei internaţi in spitale, arestaţii preventiv şi deţinuţii, dar şi alegătorii care au fost omişi de pe lista electorală permanentă existentă la secţia de votare pe raza căreia locuiesc.
Microbuzele şi autocarele, verificate "la singe"
Drept urmare, pe lingă cei peste 1.000 de poliţişti, politisti de frontiera, angajati ai ISUA?şi jandarmi, trimişi in stradă să asigure liniştea şi ordinea publică, dar şi să păzeacă secţiile de votare, Internele au decis "să suprime" turismul electoral şi, implicit, votul multiplu, instituind filtre pe principalele drumuri naţionale şi judeţene. Mai mult, patrule de poliţişti şi jandarmi vor avea misiunea specială de a monitoriza şi opri autobuzele sau microbuzele care transportă per soane aduse la urne pentru a vota de mai multe ori.
In Europa, vot şi cu cartea de identitate
Toate cele peste 420 de secţii de votare işi vor deschide porţile la ora 7.00 şi le vor inchide la ora 21.00.
In ţară, se va putea vota doar cu buletinul, cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie. Nici in acest an, cărţile de alegător, pentru a căror realizare se cheltuiesc, anual, bani grei de la buget, nu au nicio valoare.
Pe de altă parte, mii de deţinuţi şi arestaţi preventiv şi-au exprimat deja dorinţa de a vota, urnele mobile urmind să se desplaseze pentru asta şi in penitenciare. Potrivit legii, cetăţenii romani aflaţi in detenţie pot vota dacă au implinit 18 ani şi dacă nu şi-au pierdut acest drept printr-o hotărire judecătorească definitivă.
Cum veţi vota?
Este bine să reţineţi că trebuie să repectaţi o serie de reguli in momentul in care intraţi in secţia de votare. In primul rind, trebuie să-i inminaţi documentul de identitate unuia dintre membrii comisiei electorale.
După ce aţi fost "bifat" pe lista electorală, acesta vă va inmina ştampila şi buletinul de vot (cu patru pagini: pe prima pagină sunt tipărite listele cu candidaţii PNL şi UDMR, pe a doua, listele PDL şi ale Alianţei PSD+PC, pe a treia – candidaţii PNŢCD şi ai Partidului Forţa Civică, iar pe ultima pagină – candidaţii independenţi: Elena Băsescu şi Pavel Abraham.
După ce aplicaţi ştampila (in chenarul care delimitează o singură listă sau pe unul dintre candidaţii independenţi), introduceţi buletinul in urnă. Inapoiaţi ştampila membrilor comisiei electorale şi vă veţi primi inapoi actul de identitate, pe care vi se va aplica un autocolant care certifică faptul că v-aţi exprimat dreptul de vot.
PEDEPSE
Cei care votează de mai multe ori riscă să-şi petreacă următorii cinci ani după gratii!
Cei care incearcă să fraudeze alegerile europarlamentare din 7 iunie riscă ani grei de puşcărie. Astfel, potrivit legii, o persoană care votează de mai multe ori poate primi o pedeapsă intre 6 luni şi 5 ani de inchisoare.
Aceeaşi pedeapsă este valabilă şi pentru cei care incearcă să-i mituiască pe alegători pentru ca aceştia să-şi exprime sau nu opinia electorală, precum şi pentru persoanele care se prezintă la vot deşi nu au acest drept. Mai mult, cel care impiedică un alegător să voteze riscă pină la 5 ani de inchisoare şi interzicerea unor drepturi. Dacă pentru asta foloseşte violenţa, pedeapsa poate ajunge pină la 10 ani de inchisoare.
Membrii comisiei electorale din cadrul secţiilor ori alte persoane care incearcă să vadă votul unui alegător, inainte de inchiderea urnelor, riscă pină la 3 ani de puşcărie.
De asemenea, falsificarea buletinelor de vot, introducerea mai multor buletine in urnă, atacul asupra secţiei de vot, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu pină la 7 ani de inchisoare.
Şi deschiderea urnei inainte de ora stabilită pentru incheierea votării se pedepseşte cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Pe de altă parte, există şi fapte pentru care legea prevede amenzi usturătoare. Astfel, riscă sancţiuni cuprinse intre 300.000 şi 1.200.000 de lei:
–un alegător inscris intenţionat pe mai multe liste;
–un membru al biroului electoral care refuză să inmineze buletinul de vot şi ştampila unui alegător inscris pe listă;
–persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral, referitoare la asigurarea ordinii in cadrul secţiei de votare.